Microsoft nastavlja testirati podvodni podatkovni centar

Podatkovni centar smješten u metalni cilindar i potopljen na dno mora trebao bi donijeti veću efikasnost u radu, bolje hlađenje i manju koroziju

Sandro Vrbanus četvrtak, 7. lipnja 2018. u 06:00

Microsoft je još 2015. godine pokrenuo Projekt Natick u sklopu kojega planira podatkovne centre smjestiti na dno rijeka, jezera ili mora, a u blizinu obale. Njihovo rezoniranje kaže kako velika većina čovječanstva živi blizu neke od obala, a voda može dobro poslužiti kao zaštita za računalnu infrastrukturu, kao i za njezino hlađenje. Prije više od dvije godine prvi podvodni podatkovni centar je potopljen na razdoblje od pet mjeseci, a sada je Projekt Natick krenuo u svoju drugu fazu.

U sklopu nje Microsoft ponovno potapa metalni cilindar, proizveden u Francuskoj, u kojem se nalazi 12 serverskih rackova. Ovaj će podvodni podatkovni centar biti smješten na morsko dno kod Orkneya na sjeveroistoku Škotske. Prva faza projekta pokazala je da je smještanje servera na dno mora izvedivo, a cilj druge faze je ispitati može li ovakvo smještanje računala povećati njihovu energetsku efikasnost.

Dodatna prednost ovog tipa data centra jest što se napaja iz obnovljivih izvora energije, a more ga štiti od kisika (samim time i korozije), te omogućava efikasnije hlađenje. Cilindri će se smještati na udaljenosti od najviše 12 nautičkih milja od obale i na dubinu do 100 metara.

Pokaže li se projekt uspješnim Microsoft planira krenuti u postavljanje veće mreže ovakvih podvodnih računalnih stanica. Iz kompanije kažu kako bi im za postavljanje jedne od njih trebalo tek oko 90 dana, što je zanemarivo malo u usporedbi s višegodišnjom izgradnjom podatkovnih centara na čvrstoj zemlji.

Hardver u podvodnim kapsulama bilo bi nešto teže zamijeniti u slučaju kvara, no napretkom tehnologije to bi se trebalo riješiti – prvotni je plan da jedan ovakav "rezervoar" sa serverima pod morem provede do 5 godina, a u budućnosti bi to trebalo narasti i do 20 godina.