Facebook Portal - pametni uređaji za video chat

Facebook je predstavio pametne uređaje za video chat i pronalazak informacija putem Interneta – Portal i Portal+

Stjepan Bilić utorak, 9. listopada 2018. u 15:05

Facebook je predstavio pametne uređaje za video chatPortal i Portal+. Oba uređaja su zapravo pametni zvučnici s dodatkom zaslona i par pametnih značajki.

Portal dolazi sa 10,1-inčnim zaslonom razlučivosti 1.200 x 800 točaka, s prednje strane ima 12 MP kameru sa širokim kutom od 140 stupnjeva, a za slušanje glazbe i obavljanje video poziva tu su stereo zvučnici od 10 W.

Kako bi glasovna komunikacija bila što kvalitetnija Facebook je dodao po dva mikrofona (360 stupnjeva) sa svake strane uređaja. Portal ima ambijentalni senzor te podržava bežične tehnologije – Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac, dual band MIMO) te Bluetooth (4.2). Sve navedeno, samo u nekim slučajevima malčice bolje ima i Portal+. Za početak tu je veći, 15,6-inčni zaslon razlučivosti 1.920 x 1.080 točaka, stereo zvučnici od 20W s 4“ wooferom.

Kamere su također pametne – za vrijeme video poziva prate kretanje korisnika kako ne bi izišao iz kadra. Također znaju prepoznati kada u prostoriju uđe druga osoba te prema tome namještaju kadar i obratno. Ako vas brine sigurnost iz Facebooka poručuju da nemate razloga za to te da se opustite.

Naime, kada ne želite da Portal i Portal+ koriste kamere možete ih zajedno s mikrofonima isključiti s jednim dodirom (fizički se odvajaju i nije ih moguće ponovno uključiti bez ponovnog pritiska na tipku), a dodatno i prekriti kameru s priloženim coverom. Nadalje, kamere ne koriste tehnologiju za prepoznavanje lica, a dodatnu dozu sigurnosti daje i to što je AI tehnologija dio samih uređaja pa se ništa ne izvodi na Facebookovim serverima.

Njihove servere Portal i Portal+ kontaktiraju tek kada izgovorite frazu „Hey Portal“, no popis izgovorenih komandi je moguće trajno obrisati (Facebook Activity Log). Također, Facebook ne sluša razgovore koje korisnici međusobno vode preko ova dva uređaja niti snimaju video pozive. Ako ne želite da drugi ukućani koriste Portal možete postaviti i PIN.

Facebookovi Portali podržavaju i glazbene te video servise poput Facebook Watcha, Food Networka, Spotifyja, Pandore, iHeart Radija i dr. Kako imaju ugrađenu podršku za Alexu, možete ih koristi kao i svaki drugi pametni zvučnik, poput Amazonovog Ehoa.

Detaljnije specifikacije dostupne su na službenim internetskim stranicama proizvođača. Za sada je dotične moguće kupiti samo na američkom tržištu. Cijene su im 199 USD i 349 USD.