Musk dobio ispomoć i zamjenu na čelu Tesle

Robyn Denholm, dosadašnja članica upravnog odbora Tesle, postat će njegova predsjednica jer se Elon Musk s te pozicije morao povući

Sandro Vrbanus četvrtak, 8. studenog 2018. u 14:42

Jedan tvit, onaj o povlačenju Teslinih dionica iz javne ponude, za ovu kompaniju i njezinog prvog čovjeka imao je dalekosežne posljedice. Posljednjih mjeseci Elon Musk bio je suočen s istragom Komisije za vrijednosne papire (SEC) koja je zaključila da u ovom obliku komunikacije s javnošću nije sve bilo po propisima – pa su krenuli optužiti Muska za prijevaru. Umjesto sudskog postupka postignuta je nagodba o kojoj smo već pisali, a jedan od uvjeta u nagodbi bilo je i obećanje da će Elon Musk napustiti mjesto predsjednika upravnog odbora (Board of Directors) Tesle.

U međuvremenu je Musk svoju poziciju u kompaniji preimenovao iz generalnog direktora i predsjednika uprave u "ništa", a sada je potvrđeno i kako je dobio zamjenu na spomenutom mjestu u upravnom odboru. Umjesto njega ovim će deveteročlanim tijelom od sada upravljati Robyn Denholm, koja je bila njegovim dijelom od 2014. godine. Iako na dužnost stupa odmah, ova 55- godišnja Australka preuzet će to radno mjesto u potpunosti i na puno radno vrijeme tek kada i službeno prestane obnašati svoju primarnu funkciju, a to je pozicija direktora financija u australskom telekomu Telstra.

U slučaju da joj zatreba pomoć, a i kako bi tranzicija prošla što je moguće lakše, Elon Musk će novoj predsjednici biti na raspolaganju koliko god to bude trebalo, kažu iz Tesle.

U korporativnoj strukturi u SAD-u je uobičajeno da ista osoba obnaša funkciju generalnog izvršnog direktora (CEO) i predsjednika upravnog odbora (Chairman – Board of Directors), no isto tako postoje slučajevi kada su te funkcije odvojene. Upravni odbor u ovom se obliku može sastojati od direktora odjela iz same kompanije, ali i od vanjskih članova, kakva je bila i Robyn Denholm.

Ovo tijelo biraju dioničari, i ono ima funkcije koje se preklapaju s onima upravnog i nadzornog odbora kakvi su poznati u našim krajevima. Zadaća mu je nadzirati rad cijele kompanije, a pogotovo menadžera, i mora se brinuti za dobrobit dioničara. U svakom slučaju, Denholm će morati vrlo usko surađivati s Muskom na poslovima vođenja kompanije. Kao osnovne ciljeve svojeg mandata prilikom preuzimanja dužnosti naglasila je postizanje održive profitabilnosti i postizanje dugoročne vrijednosti za dioničare.