Raspberry Pi u manjem i jeftinijem izdanju - Model A+

Ponuda Raspberry Pi računala bogatija je za još jedan model – Model A+ koji je manji i sa cijenom od 25 USD jeftiniji od njegovih prethodnika

Stjepan Bilić petak, 16. studenog 2018. u 06:00

Za ljubitelje mini računala, Raspberry Pi Foundation je pripremio novi model – Raspberry Pi 3 Model A+. Kao što možete vidjeti iz priložene fotografije i videa, radi se o do sada najmanjem modelu iz linije 3.

Iako su mu se dimenzije ponešto smanjene veći dio specifikacija je ostao identičan većem, Raspberry Pie 3 Model B+ modelu. Temelji se na istom četverojezgrenom procesoru (Broadcom BCM2837B0), također ima i podršku za 2,4 GHz i 5 GHz Wi-Fi (802.11 b/g/n/ac) te Bluetooth 4.2 mreže i slično. Za spajanje na monitore i televizore predviđen je HDMI (1.3) port koji podržava 1080p rezoluciju.

No, smanjenje dimenzija (65 x 56,5 milimetara), ali i cijene moralo se negdje negativno odraziti. Novi model tako nema četiri USB porta, već samo jedan. Nadalje, novi model nema gigabajt radne memorije kao njegov prethodnik, već upola manje - 512 MB RAM-a (LPDDR2). Kupci koji se odluče za ovaj model imat će samo mogućnost bežičnog spajanja, jer je zbog veličine PCB-a, a, a i što manjih proizvodnih troškova morao biti izbačen i Gigabitni LAN port.

Novi model je s druge strane dobio i manja poboljšanja – poboljšano je bootanje s USB uređaja te upravljanje toplinom. U skorije vrijeme Raspberry Pi 3 Model A+ dobit će i prepoznatljivo crveno-bijelo kućište. Prema trenutnim planovima, kućište bi se u prodaji trebalo naći početkom prosinca.

Kad smo kod planova spomenimo i podatak kako Raspberry Pi Foundation namjerava Raspberry Pi 3 A+ u ponudi zadržati do 2023. godine. Trenutna cijena mu je 25 USD, što je 10 USD manje u odnosu na bolje opremljeni Raspberry Pi 3 B+ model. Detaljnije specifikacije dostupne su na službenim internetskim stranicama proizvođača.