Virgin Orbit planira satelite u orbitu lansirati s Boeinga 747

Kompanija Richarda Bransona želi biti legitimna konkurencija SpaceX-u, Blue Originu i svim drugim privatnim svemirskim pothvatima

Sandro Vrbanus utorak, 20. studenog 2018. u 13:36

U svijetu privatnih svemirskih letova u posljednje je vrijeme vrlo zanimljivo. SpaceX i Blue Origin velikim koracima napreduju, svaki u svojem pravcu, prema redovnim lansiranjima višestruko upotrebljivih raketa u orbitu, Virgin Galactic priprema se za skore turističke letove na rub svemira, dok druga kompanija pod Virginovim imenom radi na ponešto drugačijem načinu lansiranja orbitalnih raketa.

Umjesto da ih, kao i svi drugi, u zrak šalju s lansirnih rampi na tlu, u Virgin Orbitu odlučili su promijeniti pristup. Plan im je objesiti raketu pod krilo modificiranog Boeinga 747-400, zrakoplovom je podići na potrebnu visinu (11 km) i dati joj potrebnu brzinu, te odatle raketu uputiti na samostalan ulazak u Zemljinu orbitu. Nakon višegodišnjih priprema ovoga je tjedna obavljen i prvi pokusni let prerađenog Boeinga s 21 metar dugom raketom pod krilom.

Virgin Orbit prošle je godine izdvojen iz kompanije Virgin Galactic

Boeing 747-400 naziva Cosmic Girl testnu je raketu Launcher One prvi puta vinuo u nebo iznad Kalifornije, a testiranje je prošlo gotovo savršeno.

Launcher One u trenutačnoj je inačici sposoban lansirati satelite u orbite do visine od 500 kilometara, a ovisno o potrebnoj odaljenosti od Zemlje, masa lansiranog tereta može biti i do 400 kilograma. Sir Richard Branson, osnivač Virgin Orbita, kaže kako se nada da će već sljedeće godine na ovaj način biti lansirani prvi komercijalni sateliti, te da bi cijena pojedinačnog lansiranja trebala biti značajno niža nego kod konkurenata.