Virgin Galactic će u narednim tjednima započeti s pravim svemirskim letovima

Do sada je Sir Richard Branson često govorio kako ih od početka letova na rub svemira dijele mjeseci, da bi sada po prvi puta izjavio kako je riječ tek o tjednima

Sandro Vrbanus srijeda, 10. listopada 2018. u 06:00

Virgin Galactic, kompanija koju je još 2004. godine osnovao britanski milijarder Sir Richard Branson, već godinama radi na letjelici za komercijalne letove do ruba svemira, odnosno do visine od oko 100 kilometara iznad Zemlje. Kroz godine susretali su se s brojnim problemima, izgubili su jednu letjelicu i pilota, ali razvoj nije stao. Ove godine već su obavili vrlo važan i uspješan pokusni let na 52 kilometra visine, a u proljeće je Branson po tko zna koji puta najavio kako ih od početka pravih svemirskih letova dijeli tek nekoliko mjeseci.

Ovog je puta ipak bio u pravu, pa je u najnovijem intervjuu za američki CNBC po prvi puta prognozu s više mjeseci umanjio na tek nekoliko – tjedana. Nakon što, dakle, u kratkom roku Virgin Galacticova letjelica VSS Unity polet do Kármánove crte i visine od 100 kilometara, što se smatra rubom svemira, u narednim bi mjesecima osim pokusnih pilota njome trebali početi letjeti i turisti.

Branson je ovom prilikom još jednom ponovio kako će i sam, poznat kao avanturist, biti među prvim "običnim ljudima" koji će iskusiti ovo putovanje – i to će se dogoditi već za nekoliko mjeseci, a ne godina kako se do sada govorilo. On se već neko vrijeme priprema za to, te prolazi rigorozne medicinske testove i fizičke treninge namijenjene astronautima, kao i testove u centrifugama.

Oko potražnje za turističkim letovima u svemir kod Bransona dvojbe nema. Više stotina karata odavno su rezervirane po cijenama od 200 i 250 tisuća dolara, a tržište i dalje postoji. "Ako smo u sobi s deset ljudi, njih osam od deset željelo bi posjetiti svemir kada bi si to mogli priuštiti", kaže ovaj serijski poduzetnik sklon avanturama.

Za navedeni iznos turisti će kod Virgin Galactica dobiti kratak izlet na 100 kilometara visine, iskusit će bestežinsko stanje na nekoliko minuta, te će biti vraćeni na Zemlju. Letovi će biti lansirani iz SAD-a, a s vremenom vjerojatno i iz Italije.