SpaceX šalje prvog putnika na put oko Mjeseca

Privatna svemirska kompanija sljedeće bi godine trebala u svemir poslati svojeg prvog svemirskog turista, i to novom raketom BFR

Sandro Vrbanus subota, 15. rujna 2018. u 07:00

SpaceX je u četvrtak najavio kako su upravo dogovorili sa svojim prvim svemirskim turistom paket-aranžman u kojem će ga lansirati na put oko Mjeseca. Zemljin prirodni satelit do sada su posjetila tek 24 čovjeka, a nitko se prema njemu nije uputio od 1972. godine – pa je, smatraju u SpaceX-u, vrijeme da se to promijeni.

Prvi svemirski turist u organizaciji jedne privatne kompanije oko Mjeseca će proletjeti sasvim novom raketom BFR (Big Falcon Rocket, ili točnije Big F***ing Rocket). Ovo lansiranje bit će vrlo važan korak prema ostvarivanju misije ove kompanije i njezinog pokretača Elona Muska, a to je da omoguće "običnom čovjeku" putovanje u svemir.

Slične planove imali su i prošle godine, kada su planirali Falconom Heavy i kapsulom Crew Dragon na isti put oko Mjeseca poslati dvoje svemirskih turista, no zbog fokusa na razvoj rakete BFR ovaj je plan u međuvremenu napušten.

U ponedjeljak, 17. rujna, iz SpaceX-a će službeno potvrditi tko će biti njihov prvi svemirski putnik kao i zašto će se na taj put odvažiti. Ova će objava biti nesumnjivo vrlo zanimljiva i medijski popraćena, pa je kompanija osigurala i prijenos tiskovne konferencije uživo putem Interneta – jednako kako su do sada prenosili i lansiranja velike većine svojih komercijalnih raketa bez posade.

Objava identiteta misterioznog putnika i njegove misije očekuje se, po hrvatskom vremenu, oko 3 sata u noći s ponedjeljka na utorak.