U Q3 2018 s YouTubea obrisano 1,6 milijuna kanala

Google s YouTubea redovno briše kanale i video sadržaje koji krše njihova stroga pravila – u trećem kvartalu 2018. godine tako je obrisano 1,6 milijuna kanala i više od 50 milijuna video zapisa

Stjepan Bilić utorak, 18. prosinca 2018. u 06:00

Google redovno s YouTubea briše kanale i video sadržaj koji krši njihova stroga pravila. U najnovijem izvještaju Google tako navodi kako je samo tijekom trećeg kvartala ove godine izbrisao 1,6 milijuna kanala (1.667,587) te 50,2 milijuna video zapisa.

Budući da nije odveć teško otvoriti YouTube kanal, a i besplatno je, svakim danom se pojavljuje sve više novih kanala od čega dosta njih služi za distribuiranje nepoćudnog sadržaja. Putem YouTubea se tako pokušavaju plasirati i sadržaji koji su ispunjeni lažnim, neželjenim ili pogrešnim informacijama. Takve kanale Google označava kao spam kanale i promptno ih briše zajedno s njihovim sadržajem.

A YouTube channel is terminated if it accrues three Community Guidelines strikes in 90 days, has a single case of severe abuse (such as predatory behavior), or is determined to be wholly dedicated to violating our guidelines (as is often the case with spam accounts). When a channel is terminated, all of its videos are removed. In Q3 2018, 50.2 million videos were removed due to a channel-level suspension.

No, YouTube kanal može biti trajno ukinut i u slučaju kada se putem njega ne objavljuje spamerski sadržaj. Dovoljno je da neki kanal unutar 90 dana dobije tri opomene vezano uz kršenje naputaka iz Community Guidelinesa. Isti tretman će biti primijenjen i na kanal za kojeg se utvrdi da distribuira sadržaj s ozbiljnim zlostavljanjem (predatorsko ponašanje npr.). Korisnici YouTube kanala bez njega mogu ostati i kada Google utvrdi da je isti kreiran kako bi opetovano kršio smjernice servisa. Takvi su kanali obično kreirani kako bi širili malo prije spomenuti spam sadržaj.

Nakon što Google obriše određeni YouTube kanal s njime trajno nestaje i sav video sadržaj koji se na njemu nalazio. Shodno tomu, u trećem kvartalu 2018. godine je kako smo na početku teksta naveli na taj način nestalo i 50,2 milijuna video zapisa.

Najveći dio kanala, njih 79,6%, a time i njihov sadržaj je uklonjen zbog spama, obmanjujućeg sadržaja i prijevara. No, Google je kanale brisao i zbog golotinje ili općenito zbog pornografskog sadržaja, a takvih je naloga bilo oko 12,6%. Nažalost Google je morao reagirati i zbog sadržaja koji je ugrožavao djecu (4,5%) te drugih razloga.

Google nije brisao samo kanale i video sadržaj već i neprikladne komentare, njih 224.440,949 točnije. Detaljnije podatke vezano uz ovu temu možete pronaći ovdje.