Firefox 67 će ponuditi još veću razinu zaštite korisnika

Mozilla će već od Firefox 67 inačice njihova preglednika donijeti nove mehanizme zaštite privatnosti korisnika, zaštitu protiv fingerprintinga te skripti za rudarenje kriptovaluta

Matija Pavlić srijeda, 10. travnja 2019. u 13:59

Mozilla, tvrtka koja stoji iza internetskog preglednika Firefox poznata je po svojim zalaganjima za privatnost korisnika. Za nekoliko tjedana bit će dostupna nova inačica njihova internetskog preglednika, Firefox 67, koja će između ostalog donijeti i neke nove mehanizme zaštite korisnika i njihove privatnosti. Oba sustava zaštite Mozilla je implementirala u suradnji s Disconnectom, developerima koji razvijaju aplikacije i servise za zaštitu privatnosti korisnika.

Bit će implementirana zaštita protiv kripto rudarenja, odnosno skripti s internetskih stranica koje bez dopuštenja korisnika iskorištavaju njihove hardverske resurse za rudarenje kriptovaluta. Tu je i zaštita protiv takozvanog fingerprintinga, metode kojom oglašivačke tvrtke nastoje identificirati korisnike na osnovi različitih faktora kao što je internetske preglednik kojeg koriste, ekstenzije na preglednicima koje koriste, njihove IP adrese, njihove operativne sustave i drugo.

Opisani mehanizmi zaštite već su dostupni u beta inačici Firefox 67 preglednika i u nightly build inačici Firefox 68 preglednika. U Firefox 67 inačici će obje zaštite biti isključene prema zadanim postavkama, dok će u Firefox 68 inačici već biti uključene automatski za sve korisnike.