Internetski trolovi većinom su muškarci

Narcisoidno ponašanje usko je povezano s asocijalnim, pa samim time dovodi i do trolanja – u čemu prednjači muški rod

Sandro Vrbanus petak, 15. rujna 2017. u 11:46

Znanstvenici s londonskih sveučilišta Goldsmiths i Brunel proveli su studiju u kojoj su željeli istražiti razlike između ponašanja muškaraca i žena na Facebooku, i to u ovisnosti o njihovim drugim psihološkim karakteristikama. Anketa je provedena među 570 ispitanika koji su odgovarali na pitanja o sebi (koliko su društveni, narcisoidni, zločesti, skloni vezama i slično), te o tome kako koriste društvene mreže.

Rezultati su pokazali da je narcisoidno ponašanje usko povezano s pojavom trolanja, odnosno asocijalnog ponašanja na društvenim mrežama i općenito Internetu. Kako je narcisoidnost češća kod muškaraca nego kod žena, prema ovom istraživanju ispada da su većina internetskih trolova – tko bi to ikad očekivao? – muškarci.

Muškarci u većoj mjeri od žena koriste Facebook kako bi trolali i privlačili pažnju, što je okarakterizirano kao asocijalno i narcisoidno ponašanje. S druge strane, žene su sklonije socijalnijem korištenju društvenih mreža, sklapanju prijateljstava i održavanju veza. Trolovi su iskazali i niže razine empatije, pa je moguće boriti se protiv trolanja tako da se kod korisnika društvenih mreža i diskutanata potakne osjećaj empatije, umjesto narcisizma koji na društvenim mrežama nailazi na prilično plodno tlo.