Ivanec će dobiti gigabitnu vezu za sve svoje stanovnike

Gradić u Varaždinskoj županiji planira na cijelom svom području uvesti brzi pristup Internetu po pristupačnoj cijeni

Sandro Vrbanus srijeda, 15. studenog 2017. u 12:00

U Varaždinskoj županiji na sjeveru Hrvatske nalazi se gradić s oko 14 tisuća stanovnika, Ivanec. U tamošnjem Gradskom vijeću prošle se srijede raspravljalo o uvođenju brze internetske veze za sve građane i tvrtke u tom gradu, što je u konačnici i prihvaćeno.

200 Mbit/s za 99 kuna mjesečno

Naime, na prijedlog jedne irske tvrtke putem razvojne agencije LAG Sjeverozapad, u Ivanec bi se uvela brza gigabitna veza u svaku kuću i zgradu, zasnovana na milimetarskom radio sustavu (MMW). Poslovni bi korisnici mogli pristupiti mreži brzinama do 1 Gbps, a građanima bi bilo omogućeno oko 200 Mbps. Pritom bi cijena priključka za građane bila bruto 99 kuna mjesečno, bez ikakvih ograničenja u količini podataka, uz iste brzine i slanja i primanja podataka, prenosi Varazdinski.hr.

Cijeli projekt bi, prema prijedlogu, Grad Ivanec koštao tek 199.000 kuna s PDV-om, a ostatak bi sufinancirale spomenuta razvojna agencija i irska tvrtka. Zbog izraženih sumnji nekih gradskih vijećnika, u konačnici je prijedlog prihvaćen, ali na način da Grad ne preuzima nikakve financijske obveze. Grad će prvo tražiti da se mreža uspostavi, a tek nakon toga bi gradske vlasti sudjelovale u troškovima projekta do visine od 199.000 kuna.