A što ako mi živimo na nečijem egzoplanetu? Napravljen popis zvijezda s kojih se vidi Zemlja

Koristeći bazu podataka Gaia o svemirskim objektima, istraživači su proučili područje iz kojeg bliske zvijezde mogu imati pogled na Zemlju dok prolazi preko Sunca

Mladen Smrekar četvrtak, 24. lipnja 2021. u 12:28

Astronomi procjenjuju da se Zemlju u posljednjih 5000 godina možda moglo vidjeti s 1715 obližnjih zvijezda. Studija, objavljena u časopisu Nature, pretpostavlja da je 29 potencijalno nastanjivih svjetova koji kruže oko nekih od ovih zvijezda moglo vidjeti Zemlju i primiti radio signale koje je stvorio čovjek.

Zemlju se u posljednjih 5000 godina moglo vidjeti s 1715 obližnjih zvijezda (ESA)
Zemlju se u posljednjih 5000 godina moglo vidjeti s 1715 obližnjih zvijezda (ESA)

Dakako, da na Zemlji ima života te su možebitne civilizacije mogle uočiti pod pretpostavkom da su promatrači imali astronomske instrumente usporedive s onima kojima se trenutno služe ljudi.

Potraga za tragovima tranzita

Jedna od metoda za otkrivanje egzoplaneta je traženje znakova njihovog tranzita preko zvijezde. Pomoću ove metode i Zemlja se može otkriti s drugih egzoplaneta. Istražena je zona iz koje obližnje zvijezde mogu imati pogled na Zemlju koja prolazi preko Sunca, ali prethodne studije nisu uzimale u obzir promjenu vidljivih točaka tijekom vremena.

Lisa Kaltenegger i Jaqueline Faherty
Lisa Kaltenegger i Jaqueline Faherty

Lisa Kaltenegger, ravnateljica Instituta Carl Sagan i izvanredna profesorica astronomije na Sveučilištu Cornell, i Jaqueline Faherty, znanstvenica s Odjela za astrofiziku pri Američkom prirodoslovnom muzeju, pročešljale su bazu podataka Gaia. Ovaj projekt Europske svemirske agencije sadrži katalog obližnjih astronomskih objekata unutar 100 parseka Sunca, odnosno oko 300 svjetlosnih godina. 

Kaltenegger i Faherty utvrdile su da je 1715 zvijezda bilo u pravom položaju da spazi Zemlju otkad se prije otprilike 5000 godina počela razvijati ljudska civilizacija. Dodatnih 319 zvijezda vidjet će Zemlju u sljedećih 5000 godina.

Uz to, 75 zvijezda nalazi se dovoljno blizu, na udaljenosti ne većoj od 100 svjetlosnih godina od Zemlje, da do njih stignu radio valovi koje je odaslao čovjek.

Poznati domaćini egzoplaneta

Sedam zvijezda koje leže u zoni iz koje je Zemlja vidljiva u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti poznati su domaćini egzoplaneta. Primjerice, sustav Trappist-1, dom sedam planeta veličine Zemlje, ući će u ovu zonu za 1642 godine i tamo će ostati 2371 godinu. 

Jedna od metoda za otkrivanje egzoplaneta je traženje znakova njihovog tranzita preko zvijezde (ESA)
Jedna od metoda za otkrivanje egzoplaneta je traženje znakova njihovog tranzita preko zvijezde (ESA)

Autorice zaključuju da bi zvijezde s kojih se može vidjeti Zemlju kako prolazi pored Sunce mogle biti prioritetne mete u potrazi za potencijalno nastanjivim planetima.