Američka sveučilišta financiraju zemaljski teleskop s najvećim zrcalima ikada

Giant Magellan Telescope bit će najmoćniji optički teleskop na svijetu, s najvećim zrcalima ikada proizvedenima u te svrhe. S više od 200 milijuna dolara njegova izgradnja u Čileu sada će ubrzati

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 15. kolovoza 2022. u 14:07

Novi zemaljski optički teleskop s najvećim pojedinačnim zrcalima na svijetu, i jedan od najvećih znanstvenih projekata trenutačno, u ranoj fazi izrade dobio je novac za ubrzanje izgradnje. Njegovo ime je Giant Magellan Telescope i prvi je u niz teleskopa nove generacije iznimno velikih teleskopa koje planiraju izraditi astronomi diljem svijeta. Projekt je nedavno dobio svježu financijsku injekciju u iznosu od čak 205 milijuna dolara. Ulagači su dio međunarodnog konzorcija, a financiranje predvode američka sveučilišta Harvard, Texas, Arizona, Chicago, Carnegie te istraživačka zaklada FAPESP São Paulo.

Snažniji i od James Webba

Nova investicija omogućit će nastavak i ubrzanje radova na izradi ovog teleskopa, koji će biti smješten na području zvjezdarnice Las Campanas u Čileu. Najavljuje se kako će s ove lokacije astronomi moći vidjeti dalje u svemir nego ikada, s bilo kojim optičkim teleskopom načinjenim do sada, što uključuje i James Webb. Naime, Giant Magellan Telescope imat će 10 puta veću površinu za prikupljanje svjetlosti od Webba i četiri puta veću razlučivost od njega. Bit će, prema najavama, čak 200 puta moćniji od postojećih znanstvenih teleskopa na Zemlji.

Plan je da ovaj teleskop "surađuje" s Webbom, pa nakon što ovaj svemirski teleskop identificira pojedine mete, novi bi GMT trebao moći dodatno ih istražiti te proučavati kemijski sastav i fizikalne karakteristike nekih od najtamnijih objekata vidljivih na nebu. To bi trebalo omogućiti pronalazak potencijalno nastanjivih planeta, proučavanje procesa nastanka ranih galaksija te pomoći u otkrivanju tajni tamne tvari i tamne energije, crnih rupa te nastanka cijelog svemira.

U Tucsonu (američka savezna država Arizona) već je odliveno šest od sedam segmenata primarnog zrcala, a tri su već prošla i kroz dvogodišnji proces poliranja i usavršavanja. Ukupni promjer tih zrcala bit će 25,5 metara, svaki segment je promjera 8,5 metara, a ukupna površina za prikupljanje svjetlosti je čak 368 m2.

Usporedba veličina i oblika primarnih zrcala optičkih teleskopa 📷 Ahecht/Wikipedia
Usporedba veličina i oblika primarnih zrcala optičkih teleskopa Ahecht/Wikipedia

Prema tim karakteristikama, bit će ovo treći najveći teleskop u svijetu, nakon Extremely Large Telescopea i Thirty Meter Telescopea, koji koriste mnogo više manjih segmenata zrcala. S prvim promatranjima Giant Magellan Telescope bi trebao započeti do kraja ovog desetljeća.

📢 Besplatna dostava

TOP!

ASUS

ASUS ponuda laptopa zavidnih performansi koja se ne propušta.

2.999kn 398,04 € Kupi


2-smjerni bookshelf zvučnici

DALI Opticon 2 MK2

Patentirani SMC, woofer od drvnih vlakana, zvuk visokih performansi u manjim do srednje velikim prostorima, 59 - 25,000 Hz, 4 ohma, 30 - 150W, 86.5dB.

8.589 kn 1.139,96 € Kupi

iBX subwoofer

KEF KUBE 10B

Isporuka impresivne glazbe i zvuka kućnog kina, 300W RMS klase D, 24 - 140Hz, 111dB, iBX tehnologija.

5.249 kn 696,66 € Kupi

Potpuno automatski gramofon

PRO-JECT A1

Potpuno automatski sustav remenskog pogona, 33 i 45 o/min, mehanički sustav, OM 10, 65dB, 8,3” aluminijska ručica.

3.499 kn 464,40 € Kupi