Asteroid koji prijeti da će pogoditi Zemlju 2068. prije toga će proći blizu nas

Nazvan po egipatskom bogu kaosa, Apopu, asteroid 99942 Apophis na putanji je na kojoj bi se u narednih pola stoljeća dva puta trebao naći u blizini Zemlje

Sandro Vrbanus nedjelja, 1. studenog 2020. u 16:38

Astronomi iz zvjezdarnice Kitt Peak u Arizoni 2004. godine otkrili su asteroid veličine otprilike 450x170 metara. Nazvali su ga 99942 Apophis, prema Apopu, egipatskom bogu kaosa, odnosno uništavaču koji se skriva u mračnom podzemlju i tijekom noći pokušava uništiti Sunce. Ispočetka su kalkulacije orbite Apophisa govorile da on ima nešto više od 2% vjerojatnosti da 2029. godine pogodi Zemlju, no detaljnija promatranja i izračuni otklonili su tu mogućnost gotovo u potpunosti.

Međutim, godina u kojoj ovaj asteroid postaje opasan sada je, prema novim podacima, 2068. Naime, ekipa s Havajskog instituta za astronomiju pokazala je da je ovaj asteroid doživio ubrzanje svojeg kretanja zbog efekta poznatog kao efekt Yarkovsky – zračenjem Sunca i nejednakim zagrijavanjem asteroida došlo je do njegovog asimetričnog zračenja topline, što mu je dalo dodatni potisak i brzinu. S novim kalkulacijama upravo 2068. godine ovaj bi se asteroid mogao naći na Zemljinom putu (ili Zemlja na njegovome).

Bit će vidljiv golim okom

Dodatnu zanimljivost Apophisu daje i činjenica da će on i dalje 13. travnja 2029. godine "navratiti" u blizinu Zemlje, i to toliko blizu da će ga se moći vidjeti i golim okom. Tada neće biti opasnosti da udari u naš planet, ali će proći unutar zone u kojoj se kreću neki komunikacijski sateliti. Ovaj prolazak Apophisa dat će znanstvenicima priliku da ga izbliza prouče i još točnije izračunaju njegovu putanju. Ako i dalje od njega bude prijetila opasnost u budućnosti, barem ćemo imati gotovo 40 godina da smislimo kako se obraniti.

Udar asteroida prosječnog promjera od oko 370 metara ne bi bio zanemariv. Proizveo bi energiju jednaku eksploziji 1.200 megatona TNT-a i stvorio bi krater promjera oko 5,1 kilometar. Kineska svemirska agencija u svojem planu istraživanja Marsa za 2022. godinu ima i plan, na putu prema Marsu, izbliza posjetiti tri asteroida, jedan od kojih je Apophis. Ovaj asteroid predmet je i brojnih studija NASA-e ESA-e i Roskosmosa koje se bave strategijama za njegovo izbacivanje iz trenutačne orbite kako bi ga se udaljilo od Zemlje u budućnosti.