Astronomske kamere zabilježile pad ovećeg meteorita kod Rijeke

U noći s 13. na 14. kolovoza kamere Hrvatskog astronomskog saveza zabilježile su vatrenu kuglu koja je pala jugoistočno od Rijeke, a bila je vidljiva iz velikog dijela Hrvatske i Europe, pa čak i iz Praga

Sandro Vrbanus srijeda, 25. kolovoza 2021. u 11:31

Sredinom kolovoza tradicionalno se na nebu promatraju "suze sv. Lovre", odnosno meteorska "kiša" Perzeida, koja ulazi u našu atmosferu kada Zemlja prolazi kroz ostatke kometa Swift–Tuttle. Ove godine vrhunac Perzeida bio je u noći s 12. na 13. kolovoza, no u noći nakon toga zabilježen je nešto značajniji astronomski događaj.

Kamere Hrvatske meteorske mreže zabilježile su ulazak ovećeg meteora u Zemljinu atmosferu na nebu iznad Rijeke, koji je rezultirao prilično sjajnim bljeskom i djelomičnim izgaranjem u atmosferi. Iako je došao u vrijeme Perzeida, bio je ovo sporadični meteor nepovezan s njima, točnije vatrena kugla koja je prema izračunima Hrvatske meteorske mreže završila barem jednim meteoritom mase od oko 150 grama.

Sjajan poput Mjeseca

U trenutku najvećeg sjaja vatrena kugla nalazila se iznad Rijeke i bila je sjajna poput punog Mjeseca. Svoj svijetli let vatrena je kugla započela u 04:05:18 po srednjoevropskom vremenu, na visini od 92,7 kilometara uz ulaznu brzinu od 13 kilometara u sekundi. Nakon više od 8 sekundi, koliko je bio vidljiv bljesak, vidljiva putanja završila je na visini od 23,2 kilometra.

Izračunom dinamike u zadnjoj točki svijetlog leta procijenjeno je da je preostalo oko 150 grama meteorita koji je pao negdje u gorju jugoistočno od Rijeke na neprohodnom i opasnom terenu te se potraga za meteoritom neće organizirati, poručili su iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Događaj su snimile specijalizirane kamere iz Buzeta, Huma, Pule, Roča i Tićana ali i kamere Globalne meteorske mreže iz Italije (Fara d'Isonzo) i Slovenije (Šalovci) pa i iz Praga, s udaljenosti od čak 530 kilometara.