I to je moguće - objavljen prvi timelapse video crne rupe

Znanstvenici s projekta Event Horizon Telescope, zaslužni za prvu "fotografiju" crne rupe u središtu galaksije M87, sada su na temelju povijesnih podataka načinili i njezin "timelapse"

Sandro Vrbanus četvrtak, 24. rujna 2020. u 12:28

U travnju prošle godine svijet je dobio prvu fotografiju crne rupe ikada. Projekt Event Horizon Telescope tada je otkrio rezultat svojih višegodišnjih napora, izravnu snimku supermasivne crne rupe koja se nalazi u središtu galaksije Messier 87, nastalu suradnjom u sinkroniziranim zvjezdarnicama diljem svijeta, koje su cijelu Zemlju pretvorile u "veliki teleskop" potreban za ovakvo opažanje.

Ista ekipa znanstvenika sada je otišla i korak dalje. Iz arhivskih podataka sa svojih teleskopa konstruirali su i video, svojevrsni "timelapse" iste ove crne rupe i njezinog ponašanja kroz osam godina (2009. do 2017.). Rad o tome objavljen je u časopisu Nature, a opisuje kako je iz povijesnih podataka matematičkim modeliranjem dobiven video promjena u akrecijskom disku crne rupe kroz vrijeme.

Rezultati su pokazali da okruženje crne rupe nije nimalo stabilno, već da se mijenja kako ona "guta" okolnu materiju, te da se cijeli disk, zajedno sa svojim gušćim i rjeđim dijelovima, okreće oko središta. Ovo gibanje je okarakterizirano kao vrlo turbulentno kolebanje ili njihanje (eng. wobble).

Snimka po snimka – video

Znanstvenici najavljuju da će ovih nekoliko statičnih snimaka, koje su sada složili u timelapse, s dodatnim promatranjima i analizama proširiti, pa bi kroz nekoliko godina rezultat rada mogao početi sličiti i na pravu video snimku. U te svrhe, znanstvena kolaboracija EHT nastavit će s promatranjima crnih rupa M87* i Sagittarius A* svake godine krajem ožujka i početkom travnja, kada su uvjeti za to najpovoljniji. Ovogodišnje promatranje "preskočeno" je zbog pandemije koronavirusa, a sljedeći puta svoje teleskope prema ovim crnim rupama planiraju okrenuti u proljeće 2021.

Sljedeće godine također bi se elektromagnetsko zračenje iz crnih rupa trebalo početi promatrati i u spektru kraćih valnih duljina. Iako je ono zahtjevnije za odraditi zbog većeg utjecaja Zemljine atmosfere, trebalo bi dati oštrije snimke "sjene" crne rupe, u nešto višoj rezoluciji nego su to postojeće snimke Event Horizon Telescopea.