Kineska sonda snimila neobičan kamen na stražnjoj strani Mjeseca

Sonda Chang'e-4 svojim je autonomnim roverom Yutu 2 nastavila istraživanje stražnje strane Mjeseca, te na njemu prošloga tjedna zabilježila prilično neobičnu pojavu, "miljokaz" koji viri iz regolita

Sandro Vrbanus utorak, 16. veljače 2021. u 06:00

Kina je još početkom 2019. godine na Mjesec, i to na njegovu stranu nevidljivu sa Zemlje, spustila svoju sondu Chang'e-4. Uz nju, na Mjesec je dopremljen i autonomni robotski rover Yutu 2 (Zec od žada 2), opremljen s nekoliko znanstvenih instrumenata. Među njima nalazi se spektrometar za vidljivu i infracrveni svjetlost (VNIS) koji bilježi kako se svjetlost odbija od raznih predmeta i tako otkriva njihov sastav.

Roverove su kamere prvo zabilježile jedan neočekivan prizor u Von Kármánovom krateru, gdje se rover nalazi. Usred uobičajenog regolita i Mjesečevog kamenja snimile su, naime, jednu stijenu prilično neočekivanog oblika. Kinezi su odmah spomenuti instrument VNIS upotrijebili kako bi počeli analizirati tu pojavu.

Ne znamo kako je nastao

Kao što se može vidjeti na slikama, radi se o monolitu, stećku, stalagmitu ili pak, kako su ga Kinezi nazvali, "miljokazu" – komadu stijene zabijenome u površinu tako da mu dio strši iz nje.

Ovaj je kamen neobičan jer uvjeti na Mjesecu nakon izvjesnog vremena svaki sličan komad materijala zaoble u kuglu ili približno okrugli oblik. Znanstvenici su stoga zaključili da je ovdje riječ o geološki prilično mladom komadu kamena koji je tamo vjerojatno završio nakon udara meteorita, odnosno kao otpadak od udara u neki od obližnjih kratera.

Neobičan izgled ove stijene privukao je kontrolu misije Chang'e-4, pa su rover poslali u pobliže istraživanje. Ona sada ima zadatak proučit sastav kamena i vidjeti je li on dio Mjesečeve površine ili je pak doputovao s meteoritom i tako nakon udara u Mjesec dospio na površinu našeg prirodnog satelita.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

Prijenosni BT zvučnik

ACOUSTIC ENERGY Aego BT2

Podržava 4.2 i APT-X nisku latenciju, USB punjač i mikrofon za “handsfree” pozive, dvostruki 2,5-inčni driveri, do 36 sati trajanja baterije, snage 40 W RMS.

1.359 kn 2.299 kn Kupi

On-ear BT slušalice

MARSHALL Major III

Legendarni Marshall zvuk s dinamičkim 40mm driverima koji su prilagođeni za poboljšani odziv basova, do 30 sati bežične reprodukcije, kontrolni gumb, odvojivi 3.5mm kabel, 20Hz-20kHz, 32 ohma.

899 kn 1.099 kn Kupi