Kineska sonda snimila neobičan kamen na stražnjoj strani Mjeseca

Sonda Chang'e-4 svojim je autonomnim roverom Yutu 2 nastavila istraživanje stražnje strane Mjeseca, te na njemu prošloga tjedna zabilježila prilično neobičnu pojavu, "miljokaz" koji viri iz regolita

Sandro Vrbanus utorak, 16. veljače 2021. u 06:00

Kina je još početkom 2019. godine na Mjesec, i to na njegovu stranu nevidljivu sa Zemlje, spustila svoju sondu Chang'e-4. Uz nju, na Mjesec je dopremljen i autonomni robotski rover Yutu 2 (Zec od žada 2), opremljen s nekoliko znanstvenih instrumenata. Među njima nalazi se spektrometar za vidljivu i infracrveni svjetlost (VNIS) koji bilježi kako se svjetlost odbija od raznih predmeta i tako otkriva njihov sastav.

Roverove su kamere prvo zabilježile jedan neočekivan prizor u Von Kármánovom krateru, gdje se rover nalazi. Usred uobičajenog regolita i Mjesečevog kamenja snimile su, naime, jednu stijenu prilično neočekivanog oblika. Kinezi su odmah spomenuti instrument VNIS upotrijebili kako bi počeli analizirati tu pojavu.

Ne znamo kako je nastao

Kao što se može vidjeti na slikama, radi se o monolitu, stećku, stalagmitu ili pak, kako su ga Kinezi nazvali, "miljokazu" – komadu stijene zabijenome u površinu tako da mu dio strši iz nje.

Ovaj je kamen neobičan jer uvjeti na Mjesecu nakon izvjesnog vremena svaki sličan komad materijala zaoble u kuglu ili približno okrugli oblik. Znanstvenici su stoga zaključili da je ovdje riječ o geološki prilično mladom komadu kamena koji je tamo vjerojatno završio nakon udara meteorita, odnosno kao otpadak od udara u neki od obližnjih kratera.

Neobičan izgled ove stijene privukao je kontrolu misije Chang'e-4, pa su rover poslali u pobliže istraživanje. Ona sada ima zadatak proučit sastav kamena i vidjeti je li on dio Mjesečeve površine ili je pak doputovao s meteoritom i tako nakon udara u Mjesec dospio na površinu našeg prirodnog satelita.HI-FI EXPERIENCE WEEK

KEF

Od 28.11. do 16.12. 2022. posjeti našu slušaonu na Zagrebačkom Velesajmu i uživaj u KEF Wireless aktivnim zvučnicima.

Kupi

BT naglavne slušalice

BOWERS & WILKINS PX7 S2

Hybrid Noise Cancellation, Ambient Pass-Through, Wear-Detection Sensor, do 30 sati reprodukcije, 6 mikrofona, vrhunski dizajn.

2.799 kn 371,49 € Kupi

2-smjerni bookshelf zvučnici

MONITOR AUDIO BRONZE 100

37 – 30.000 Hz, 87 dB, 8 ohma, 100W RMS, 30 - 100 W, HiVe II port sustav, C-CAM Gold Dome visokotonac, C-CAM mid-bass driver.

3.949 kn 524,12 € Kupi