Kineski rover Zhurong poslao prve fotografije s Marsa

Do prošloga je tjedna jedino SAD uspješno doveo i upravljao roverima na Marsu, a sada je tu i Kina sa svojom prvom međuplanetarnom svemirskom letjelicom

Matej Markovinović četvrtak, 20. svibnja 2021. u 11:55

Nakon uspješnog slijetanja na Mars u dolinu Utopia Planitia u sklopu misije Tianwen-1, kineski je rover Zhurong poslao i prve fotografije s površine Crvenog planeta, objavila je Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA).

Naime, prva fotografija prikazuje rampu koja je pomogla roveru da postavi svojih šest kotača na Marsovu površinu, a na drugoj se fotografiji, iz perspektive jedne od navigacijskih kamera, vide četiri Zhurongova solarna panela te komunikacijska antena.

Izvor: CNSA
Izvor: CNSA

Osim toga, CNSA je objavila i videozapis koji pokazuje jednu od faza slijetanja, odnosno odvajanje landera i rovera od orbitera.

Tianwen-1 lansiran je u kineskoj provinciji Hainan prošloga ljeta, a do Marsa je putovao sedam mjeseci. Misija bi trebala trajati oko 90 dana u kojima će Zhurong, pomoću brojnih instrumenata, proučavati geologiju i klimu planeta.

Podsjećamo da je NASA-in rover Perseverance, sletio na Mars u krater Jezero ove veljače, odnosno oko 1.600 kilometara dalje od kineskog rovera Zhuronga. Naime, ovo nije prvi put da roveri slijeću u dolinu Utopia Planitia, pa je tako NASA u nju spustila letjelicu Viking 2 još 1976. godine.