Mali helikopter pogonjen Linuxom stigao na Mars

Ako se Ingenuity pokaže uspješnim, buduća bi istraživanja Marsa mogla uključivati još "zračnih pomagača"

Matej Markovinović nedjelja, 21. veljače 2021. u 17:54

Uz NASA-in rover Perseverance koji je u četvrtak uspješno sletio na Mars bio je i Ingenuity, mali helikopter koji se pridružio misiji.

Budući da je njegova svrha prvenstveno tehnološka demonstracija, slanje Ingenuityja je zapravo prvi pokušaj motoriziranog leta na planetu koji nije Zemlja. Ono što stvar čini još zanimljivijom je činjenica da je helikopter pogonjen Linux operativnim sustavom.

„Ovo je prvi put da ćemo letjeti Linuxom na Marsu“, rekao je inženjer NASA-inog labaratorija za mlazni pogon, Tim Canham u intervjuu za Institut inženjera elektrotehnike i elektronike.

„Softverski okvir koji koristimo je razvijen u našem laboratoriju za CubeSatove i instrumente, a izvorni smo kod napravili svima dostupnim prije nekoliko godina “, objašnjava Canham. Činjenica da je softver otvorenog koda znači da je letenje s Linuxom ovdje na Zemlji u potpunosti moguće.

„To je vrsta pobjede za otvoreni kod jer letimo operativnim sustavom i softverskim okvirom za letenje koji su također, otvorenog koda“, zaključuje Canham dodajući da se i dijelovi potrebni za letjelicu mogu sasvim normalno kupiti u slobodnoj prodaji.