Novootkriveni 50-metarski asteroid odmah došao na vrh ljestvice najopasnijih po Zemlju

Astronomi su prije manje od dva tjedna otkrili novi asteroid iz skupine Atona, za koji se, prema sadašnjim izračunima putanje, predviđa da bi se mogao naći u velikoj blizini Zemlje za 23 godine

Sandro Vrbanus četvrtak, 9. ožujka 2023. u 19:10

Zadnje nedjelje prošloga mjeseca, 26. veljače, astronomi iz zvjezdarnice programa traganja za asteroidima MAP u mjestu San Pedro de Atacama u Čileu, otkrili su novi asteroid koji kruži Sunčevim sustavom. On je dobio oznaku 2023 DW, procijenjeni mu je promjer od oko 50 metara, što ga čini asteroidom na razini onoga koji je pogodio Zemlju 1908., u događaju poznatome kao Tunguska ili Velika Sibirska eksplozija.

Kada je otkriven, 2023 DW bio je udaljen oko 10 milijuna kilometara od Zemlje, a prve kalkulacije njegove putanje otkrile su da bi u narednim desetljećima mogao postati daleko opasniji nego je to danas. Naime, prve procjene njegove orbite dale su rezultat na Palermo ljestvici od -2,12, što znači da je vjerojatnost udara tog objekta u Zemlju 132 puta veća od prosječne opasnosti za sve asteroide.

"Čvenk" na Valentinovo

Orbitalni period ovog Asteroida takav je da se on sa Zemljom "susreće" svake godine sredinom veljače. Trenutačni izračuni kažu da je najveća vjerojatnost njegovog udara u naš planet na Valentinovo, dakle 14. veljače, 2046. godine. Nakon toga, ako nas promaši, i narednih će deset godina "navraćati" u naše kozmičko susjedstvo oko istog datuma. Šansa da 2023 DW u Zemlju udari 2046. godine procijenjena je na 1:560. Izračun daje projiciranu udaljenost od Zemlje, na datum 14.2., od 1,84 milijuna kilometara, uz mogućnost pogreške ±13 milijuna km.

Daljnje praćenje asteroida dat će i preciznije podatke u narednim mjesecima i godinama. Iako razloga za zabrinutost nema, asteroid 2023 DW trenutačno se nalazi na vrhu ljestvice onih koji Zemlji prijete opasnijim udarom u narednih stotinu godina.

Srećom, čak i ako se pokaže da nam prijeti udar ovog asteroida za više od dva desetljeća, NASA ima aktualne podatke o misiji skretanja jednog asteroida s putanje, koji su ih ohrabrili – pa sada kažu da bi imalo smisla, uz dovoljno rano upozorenje, lansirati misiju koja bi kinetičkim udarom mogla spasiti Zemlju od izravnog sudara.