Objavljen videozapis obilaska Nauke nakon nezgode koja je destabilizirala ISS

Na objavljenoj se snimci vidi proces otvaranja vrata istraživačkog dijela ISS-a na kojem se dogodila nezgoda te obilazak njegove unutrašnjosti

Matej Markovinović ponedjeljak, 2. kolovoza 2021. u 18:58

Ruska je raketa Proton-M dostavila višenamjenski istraživački laboratorij Nauka na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) prošloga tjedna, no nedugo nakon toga na njemu je neočekivano došlo do uključivanja potisnika, pri čemu je cijela postaja izbačena iz svoje normalne putanje.

Stručnjaci navode da je za ovu nezgodu kriva greška računalnog programa, no ne izbacuju mogućnost da je možda pogriješila i ljudska ruka. Ruski su astronauti Oleg Novitsky i Pyotr Dubrov snimili videozapis obilaska Nauke, koji je nedavno objavljen i na službenom YouTube računu Roscosmosa.

Podsjećamo da prema NASA-inom izvještaju o nesreći, voditelj misije brzo je reagirao na nezgodu te je odmah proglasio izvanredno stanje dok su stručnjaci na Zemlji radili na rješavanju problema. Osim toga, naveli su i da posada ISS-a koja sada broji sedmero članova, niti u jednom trenutku nije bila u opasnosti.

Roscosmos je prije dolaska novog modula na ISS rekao da će zahvaljujući njemu ruski segment dobiti dodatno mjesto za rad i skladištenje tereta, mjesto za opremu za regeneraciju vode i kisika, te da će se poboljšati uvjeti boravka kozmonauta i povećati sigurnost cijele posade.

Nauka je trebala biti lansirana još 2007. godine, no zbog određenih se problema za taj pothvat čekalo čak 14 godina.