Rusija šalje svoj znanstveni modul na Međunarodnu svemirsku postaju

Nauka će zamijeniti Pirs modul s dvadesetogodišnjim svemirskim iskustvom, koji će se, ako sve dobro prođe, odvojiti od ISS-a u petak, 23. srpnja, te će potom izgorjeti u Zemljinoj atmosferi

Matej Markovinović četvrtak, 22. srpnja 2021. u 09:50

Ruska će raketa Proton-M dostaviti znanstveni modul Nauka na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), koji je trebao biti lansiran još 2007. godine, no zbog određenih se problema to odgodilo sve do ove srijede, 14. godina kasnije.

Naime, riječ je o modulu veličine 13 x 4,1 metar, težine više od 20 tona, koji će nakon osam dana putovanja „sletjeti“ na ruski dio ISS-a te će služiti i kao kabina za posadu s vlastitim sustavom za održavanje života, piše HINA.

U priopćenju Ruske svemirske agencije (Roscosmos) kažu da je modul Nauka stvoren na konstruktivnoj i tehnološkoj osnovi funkcionalnog teretnog bloka Zarya te da je namijenjen provedbi ruskog programa znanstvenih i primijenjenih istraživanja te eksperimenata.

Foto: Roskosmos/Twitter
Foto: Roskosmos/Twitter

„Nakon što se novi modul pusti u rad, ruski će segment dobiti dodatno mjesto za rad i skladištenje tereta, mjesto za opremu za regeneraciju vode i kisika, a poboljšat će se i uvjeti boravka kozmonauta te povećati sigurnost cijele posade ISS-a“, navode iz Roscosmosa.

Iza razvitka ovog modula stoji ruski aeronautički proizvođač RSC Energia u suradnji s Državnim svemirskim centrom za istraživanje i proizvodnju Kruničev.Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

BT APTX soundbar sa subwooferom

ACOUSTIC ENERGY Aego 3

Kombinacija suba i soundbara za sve one koji žele kompaktno kućno kino odličnog zvuka uz značajnu uštedu na prostoru. Kompaktan dizajn, digitalno povezivanje, daljinsko upravljanje, 2 x RCA Phono, 65VA

1.725 kn 2.299 kn Kupi

Bežični WiFi BT zvučnik

HARMAN KARDON OMNI 10 PLUS

Omogućuje jednostavno postavljanje bežičnog HD glazbenog sustava. Najbrži način da svoju glazbu učinite bežičnom bilo gdje u svom domu. Spotify, Chromecast, 52Hz~20kHz.

1.699 kn 1.919 kn Kupi