Ruski segment Nauka priključio se na ISS i odmah izazvao dramu

Nedugo nakon što je novi ruski segment stigao na Međunarodnu svemirsku postaju, neočekivano je na njemu došlo do uključivanja potisnika, čime je postaja nakratko bila značajno destabilizirana

Sandro Vrbanus petak, 30. srpnja 2021. u 18:22

Višenamjenski istraživački laboratorij Nauka, koji su Rusi poslali prema Međunarodnoj svemirskoj postaji prošloga tjedna, na postaju je priključen u četvrtak u poslijepodnevnim satima po našem vremenu. U narednim su satima ruski kozmonauti na ISS-u provodili procedure spajanja Nauke na modul Zvezda, otvarali pristup do njega i pripremali novi modul za potpunu integraciju u svemirsku postaju.

Iznenadni zaokret

Nešto prije 19 sati po našem vremenu potisnici koji su služili za upravljanje ovim modulom neočekivano su se uključili. Budući da je modul bio spojen na ISS, cijela se postaja pomaknula iz svojeg uobičajenog položaja. Zaokrenula se za čak 45°, potpuno nenamjerno i neplanirano. U kontroli misije odmah su reagirali, kako u NASA-i tako i s ruske strane.

Odmah nakon što su senzori registrirali gubitak stabilnosti na postaji, uključeni su raketni potisnici teretnog modula Progress 78, također smještenoga s ruske strane postaje, kako bi se cijela postaja stabilizirala i vratila u ispravnu orijentaciju.

Posada Međunarodne svemirske postaje, koja sada broji sedmero članova, nije niti u jednom trenutku bila u opasnosti, poručili su iz NASA-e, a postaja je sada stabilizirana i vraćena u ispravnu orijentaciju. Ruski članovi posade odmah su započeli proučavati zašto je došlo do paljenja malenih raketnih potisnika te kako bi mogli takve neželjene događaje spriječiti u budućnosti.

Paljenje potisnika dogodilo se još jednom nakon ovog incidenta, a iz Roscosmosa su poručili kako će poslati naredbe svojem modulu Nauka kada on bude iznad ruskog teritorija i u dosegu njihovih antena, kako bi spriječili da se slično ponovi. Za sada još nije poznato što je dovelo do problema i neočekivanog funkcioniranja modula Nauka.