Otkriven neobično precizno sinkroniziran planetarni sustav

Na oko 100 svjetlosnih godina od Zemlje pronađen je sustav sa šest planeta, koji oko matične zvijezde orbitiraju u vrlo pravilnom ponavljajućem ritmu, nastalom vjerojatno prije više milijardi godina

Sandro Vrbanus subota, 2. prosinca 2023. u 20:05
Umjetnička ilustracija šest rezonirajućih planeta 📷 Roger Thibaut (NCCR PlanetS)
Umjetnička ilustracija šest rezonirajućih planeta Roger Thibaut (NCCR PlanetS)

Krajem studenoga u časopisu Nature objavljena je studija astronoma sa Sveučilišta u Chicagu, koji su objavili svoje novo otkriće: planetarni sustav sa šest planeta, koji se oko matične zvijezde kreću iznimno pravilnim ritmom, međusobno su usklađeni, a njihov orbitalni "ples" ponavlja se poput glazbenog ritma u pravilnim intervalima.

Orbitalna sinkronizacija gibanja nebeskih tijela nije neuobičajena sama po sebi, no u ovom slučaju ona je neočekivana, jer pokazuje da ovaj planetarni sustav nije, kroz možda i milijarde godina otkako je nastao, bio pod nekim vanjskim velikim utjecajem, tj. da ga ništa do sada nije poremetilo i njegove planete izbacilo iz ritma. To je mogao biti masivni planet, bliski susret s nekom obližnjom zvijezdom ili udar nekog vanjskog nebeskog tijela u neki od planeta. Budući da su takvi slučajevi česti, a planete je lako izbaciti iz savršenog ritma, ovakvi sustavi sa savršenom rezonancijom prilično su rijetka pojava. Prema autorima studije, manje ih je od 1% u svemiru, a još manje s ovolikim nizom planeta u sinkroniziranom kretanju.

Kozmički sekstet u savršenom ritmu

Novootkriveni visoko sinkronizirani planeti orbitiraju oko zvijezde HD110067, udaljene stotinjak svjetlosnih godina od nas, u sjevernom zviježđu Berenikine kose. Sustav je sniman 2020. godine NASA-inim satelitom specijaliziranim za egzoplanete TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), pa kasnije i satelitom Europske svemirske agencije Cheops (CHaracterising ExOPlanet Satellite). Tek nedavne analize tih podataka pokazale su rijetku rezonanciju među planetima.

Obitalni periodi planeta variraju između 9 i 54 zemaljska dana, a sve njihove orbite uže su od orbite Merkura oko Sunca 📷 ESA Cheops
Obitalni periodi planeta variraju između 9 i 54 zemaljska dana, a sve njihove orbite uže su od orbite Merkura oko Sunca ESA Cheops

U ovom, za sada jedinstvenom, slučaju, prvi planet do zvijezde načini tri pune orbite oko nje, dok sljedeći u nizu načini točno tri (rezonancija 3/2). Jednaka takva rezonancija vlada među prva četiri unutarnja planeta ovog sustava. Vanjska dva planeta, pak, imaju malo drugačiji ritam, ali je ponovno precizan – za svake tri orbite unutarnjeg planeta vanjski načini puna četiri kruga (rezonancija 4/3).

U priloženom videu možete vidjeti i ubrzano kretanje svih planeta u njihovim orbitama te čuti kako zvuči njihov ritam pretvoren u glazbu.

"Ovo otkriće postat će referentni sustav za proučavanje kako se sub-Neptuni, najčešći tip planeta izvan Sunčevog sustava, formiraju, razvijaju, od čega su sačinjeni te posjeduju li uvjete za postojanje tekuće vode na njihovim površinama", kaže voditelj skupine koja stoji iza ove studije, Rafael Luque te ističe da ovdje vidimo "prvobitnu konfiguracija planetarnog sustava koji je preživio netaknut". Daljnja će istraživanja ovih planeta, njihovih masa i orbita imati cilj dodatno razjasniti mehanizme njegovog nastanka.