Ovako izgleda karta magnetskog polja Sunca stvorena svemirskim eksperimentom CLASP2

Ovim istraživanjem prvi jeput mapirano magnetsko polje, od fotosfere do baza korone. To bi znanstvenicima trebalo pomoći da dešifriraju magnetske veze između različitih područja sunčeve atmosfere

Mladen Smrekar utorak, 23. veljače 2021. u 20:16

Svakodnevno svemirski teleskopi pružaju spektakularne slike Sunčeve aktivnosti. Međutim, njihovi su instrumenti slijepi za magnetsko polje u vanjskim slojevima sunčeve atmosfere, gdje eksplozivni događaji povremeno utječu na Zemlju. 

Mapiranje magnetskog polja

Izvanredna promatranja polarizacije sunčeve ultraljubičaste svjetlosti postignuta misijom CLASP2 omogućila su mapiranje magnetskog polja u cijeloj sunčevoj atmosferi, od fotosfere do baze izuzetno vruće korone. Ovaj suborbitalni eksperiment, objavljen u časopisu Science Advances, proveo je međunarodni tim znanstvenika, uključujući i članove POLMAG-a s Kanarskog astronomskog instituta (IAC). 

istraživači su utvrditi kako magnetsko polje varira od fotosfere do baze korone. (NAOJ, IAC, NASA / MSFC, IAS).
istraživači su utvrditi kako magnetsko polje varira od fotosfere do baze korone. (NAOJ, IAC, NASA / MSFC, IAS).

Kromosfera je vrlo važna regija sunčeve atmosfere koja se proteže nekoliko tisuća kilometara između relativno tanke i hladne fotosfere s temperaturama od nekoliko tisuća stupnjeva te vruće i proširene korone s temperaturama iznad milijun stupnjeva. 

Znanstveni izazov

Razumijevanje podrijetla nasilne aktivnosti sunčeve atmosfere, koja u nekim prilikama uznemirava Zemljinu magnetosferu s ozbiljnim posljedicama za naš današnji tehnološki svijet, jedan od trenutno najvećih znanstvenih izazova.

"Nemoguće je razumjeti sunčevu atmosferu ako ne možemo odrediti magnetska polja kromosfere, posebno u njezinim vanjskim slojevima gdje je temperatura plazme reda desetak tisuća stupnjeva, a magnetske sile dominiraju u strukturi i dinamici plazme" , kaže profesor Javier Trujillo Bueno

Budući da Zemljina atmosfera snažno apsorbira sunčevo ultraljubičasto zračenje, mora se promatrati na nadmorskim visinama iznad 100 kilometara. Međunarodni tim osmislio je niz svemirskih eksperimenata u okviru NASA-inog raketnog programa Sounding Rocket. Ovi svemirski eksperimenti poznati su kao CLASP 1 i 2.

Uzdužna komponenta magnetskog polja (NAOJ, IAC, NASA MSFC, IAS)
Uzdužna komponenta magnetskog polja (NAOJ, IAC, NASA MSFC, IAS)

Magnetske veze

Ovo istraživanje omogućilo je prvo mapiranje magnetskog polja, od fotosfere do baza korone. To bi znanstvenicima trebalo pomoći da dešifriraju magnetske veze između različitih područja sunčeve atmosfere.

Rezultati dokazuju da se u tim područjima linije sile magnetskog polja šire i ispunjavaju cijelu kromosferu prije nego što dosegnu bazu korone.

Sljedeći važan rezultat ovog istraživanja je da je jakost magnetskog polja u vanjskim slojevima kromosfere u snažnoj korelaciji s intenzitetom zračenja u središtu magnezijevih vodova i s elektronskim tlakom u istim slojevima, otkrivajući magnetsko podrijetlo zagrijavanja u vanjskim predjelima sunčeve atmosfere.

Svemirski eksperimenti CLASP1 i CLASP2 prekretnica su u astrofizici. NASA je stoga odobrila novi svemirski eksperiment koji će omogućiti mapiranje magnetskog polja nad većim regijama sunčevog diska.