Ovako izgledaju oblaci na Marsu

NASA-in je rover Curiosity snimio slike oblaka ispunjenih kristalima leda koji su rasipali svjetlost zalazećeg Sunca, a neki su od njih i svjetlucali u raznim bojama

Matej Markovinović utorak, 1. lipnja 2021. u 06:00

Oblaci su na Marsu prava rijetkost zbog tanke atmosfere planeta te se obično formiraju na njegovom ekvatoru tijekom najhladnijeg doba godine. No, prema objavi na NASA-inom blogu, znanstvenici su još prije dvije godine primijetili da se oblaci stvaraju ranije nego očekivano, pa su se ovoga puta pripremili i uposlili rover Curiosity da ih snimi.

Naime, ove su slike pomogle znanstvenicima da shvate da su ovakvi rani oblaci zapravo na većim nadmorskim visina od većine drugih koji inače lebde oko 60 kilometara iznad površine Marsa te se sastoje od vodenog leda.

„Oblaci koje je Curiosity snimio, nalaze se na većoj nadmorskoj visini gdje je vrlo hladno, što ukazuje da su vjerojatno napravljeni od smrznutog ugljičnog dioksida ili suhog leda“; objašnjavaju iz NASA-e dodajući da će za sigurno utvrđivanje vrsta oblaka, biti potrebno još analiza.

Curiosity je također snimio slike sedefastih oblaka koji mijenjaju boje ovisno o kutu gledanja. Atmosferski je znanstvenik s Instituta za svemirsku znanost u Boulderu u Coloradu, Mark Lemmon, rekao da te boje proizlaze iz čestica oblaka gotovo identične veličine.

„To se obično događa neposredno nakon što su se oblaci stvorili i narasli istom brzinom“, navodi Lemmon. Istaknuo je da su ovakvi oblaci među živopisnijim stvarima na Crvenom planetu te da bi se njihove boje mogle vidjeti golim okom.

Izvor: NASA
Izvor: NASA

Podsjećamo da je NASA lansirala Curiosity 2011. godine, a u proteklih je devet godina prevalio oko 25 kilometara na površini Marsa. Trenutno se nalazi na misiji istraživanja brda Mount Mercou gdje istražuje sastav stijena, a nedavno ga je Mars Reconnaissance Orbiter snimio iz orbite planeta.