Počela je izgradnja najvećeg i najmoćnijeg radioteleskopa na svijetu

Radioteleskop Square Kilometre Array bit će izgrađen u Australiji i Južnoafričkoj Republici i bit će površinom najveći teleskop toga tipa na svijetu. S radom će početi 2024., a u punom obimu 2028. godine

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 5. prosinca 2022. u 12:53

Ovoga tjedna objavljeno je kako je službeno započela izgradnja najvećeg radioteleskopa na svijetu, Square Kilometre Array, smještenoga dijelom u Australiji, a dijelom u Južnoafričkoj Republici. To je velik i značajan korak, koji dolazi nakon čak 30 godina planiranja i pregovora, kao i nakon 18 mjeseci tijekom kojih su birani dobavljači i nabavljana oprema. Početak gradnje službeno je označen u Australiji, a na projektu sudjeluju predstavnici, organizacije i kompanije iz 15-ak zemalja svijeta.

Kvadratni kilometar antena

Znanstveni instrument Square Kilometre Array bit će opremljen najosjetljivijim antenama do sada, s ciljem prikupljanja radiosignala koji do Zemlje dolaze iz svemira. Sa znanstvene strane, radit će na otkrivanju najvećih kozmičkih misterija, kao što su priroda tamne tvari, tamne energije ili proces nastanka galaksija, a tragat će i za novim vrstama gravitacijskih valova. "Danas postavljamo temelje ovom instrumentu za narednih 50 godina", poručio je Lindsay Magnus, direktor projekta u Južnoafričkoj Republici.

Južnoafrički dio nazivat će se SKA-Mid, a australski SKA-Low. Prema tome, jedan će prikupljati srednje frekvencije (od 350 MHz do 15,4 GHz), a drugi one niže (od 50 do 350 MHz). No, cijeli sustav antena na obje će lokacije raditi sinkronizirano, po principu interferometra, pa će sve antene zajedno tvoriti zapravo jedan veliki teleskop, površine otprilike jednog kvadratnog kilometra. Time će ovo postati najveći radioteleskop na svijetu. Bit će osam puta osjetljiviji od postojećih usporedivih radioteleskopa, a imat će mogućnost snimanja signala s neba 135 puta brže.

SKA-Low u Južnoafričkoj Republici sastojat će se od niza od čak 131.072 antena, oblika dva metra visokog božićnog drvca, dok se SKA-Mid u Australiji biti sastavljen od 197 klasičnih, tanjurastih antena. Oba su smještena u udaljenim predjelima, nezagađenima vanjskim radiofrekvencijama ljudskog porijekla.

Plan je s prvom fazom rada započeti već 2024. godine, dok bi u punoj veličini, sa svim planiranim antenama, zvjezdarnica Square Kilometre Array trebala početi promatrati nebo 2028. godine. Do tada će u projekt biti uloženo oko 1,3 milijarde eura, dok je za prvih deset godina rada izdvojeno još 700 milijuna eura.