Udar sonde DART promijenio je putanju asteroida više od očekivanja

NASA je objavila kako je orbita asteroida Dimorphos značajno promijenjena nakon što se u njega zaletjela njihova sonda. Prvo je ovo ciljano i namjerno skretanje jednog nebeskog tijela u povijesti

Sandro Vrbanus srijeda, 12. listopada 2022. u 10:33

NASA je održala konferenciju za medije na kojoj je objavila prve rezultate svoje nedavno završene misije DART (Double Asteroid Redirection Test), u sklopu koje se istoimena sonda velikom brzinom zaletjela u maleni asteroid Dimorphos, manji dio dvojnog sustava Didymos. Tijekom protekla dva tjedna prikupljani su podaci o putanji i orbiti Dimorphosa, koji orbitira oko većeg mu partnera Didymosa, nakon kinetičkog udara sonde. Potvrđeno je kako je misija potpuno uspjela u svojoj namjeri – prvom namjernom i ciljanom skretanju jednog nebeskog tijela s njegove putanje.

Ubrzan za pola sata

Prije misije DART, Dimorphosov orbitalni period bio je 11 sati i 55 minuta. Nakon pogotka sondom, on se značajno promijenio, tj. skratio se za 32 minute i iznosi 11 sati i 23 minute (uz do dvije minute moguće pogreške u mjerenju). Kao cilj misije DART bilo je postavljeno skretanje asteroida za tek koji centimetar po sekundi, odnosno promjena njegovog orbitalnog perioda za najmanje 73 sekunde. Znanstvenici su očekivali da će se orbita ubrzati za 10-ak minuta, a u konačnici je i to, optimističnije, predviđanje značajno premašeno.

Uspješnost udara u asteroid i njegov utjecaj na promjenu putanje ovisi prije svega o elastičnosti sudara. Budući da su mase sonde i asteroida bile poznate, kao i njihove brzine, samo je sastav asteroida bio nepoznanica, odnosno nije se znalo kako će on reagirati na udar sonde – hoće li raspadanjem apsorbirati više ili manje kinetičke energije. Sljedeći korak znanstvenika u ovoj misiji je točno izračunati koliko je momenta preneseno ovim sudarom, što će biti učinjeno analizom materijala koji je odbačen u svemir.

Sudar sonde DART s asteroidom Dimorphos očima svemirskog teleskopa Hubble
Sudar sonde DART s asteroidom Dimorphos očima svemirskog teleskopa Hubble

U analizi će poslužiti snimke satelita LICIACube, koji je sudar snimao izbliza, kao i one s teleskopa Webb i Hubble, koji su također snimili uzbudljivu nebesku eksploziju. Kao što se vidi na priloženim slikama, Dimorphos sada ima "rep" krhotina, čija će veličina i oblik biti ključni za razumijevanje dinamike sudara sa sondom. Osim repa, proučavat će se i krater nastao na samom asteroidu, a bit će precizno izmjerena i njegova nova masa.

Pogled na isti događaj s teleskopa James Webb
Pogled na isti događaj s teleskopa James Webb

Podsjetimo, sonda DART zaletjela se u asteroid Dimorphos 26. rujna, brzinom većom od 22.500 km/h, a masa joj je bila 610 kilograma. Dimorphos je asteroid "veličine stadiona", tj. promjera oko 160 metara.