Cambridge Audio DacMagic XS V2 - Magija iz kutije šibica

Cambridge Audijev digitalno-analogni konverter s integriranim pojačalom za slušalice manji je od kutije šibica. Radi se o instant-nadogradnji akustičkih performansi vašeg računala

Davor Šuštić subota, 1. srpnja 2017. u 23:50
SPECIFIKACIJE
Maksimalna frekvencija/razlučivost 24-bit/192 kHz
Ulazi USB
Izlazi 3,5 mm
DAC ESS9023 Sabre
Preporučene impedancije slušalica 12 Ohm i više
Dimenzije i masa 53,5 x 30 x 10 mm / 100 g

 

 

Razjasnimo, za početak, “V2” u nazivu Cambridge Audijeva slavnog DAC-a s pojačalom za slušalice, najmanjeg takvog uređaja koji ova slavna tvrtka proizvodi. Ovime je naznačeno drugo izdanje uređaja, predstavljeno u listopadu 2015. godine. Od prvog DacMagica XS razlikuje se samo u tome što dolazi u pet boja (crna, siva, srebrna, crvena i plava) te ima kućište od glatkog, umjesto brušenog aluminija. Elektronika je ostala identična, stoga svi dojmovi vezani uz performanse DacMagica XS V2, koje ćemo u nastavku iznijeti, vrijede i za prvo izdanje uređaja.

Kao što mu naziv sugerira, DacMagic XS doista jest “extra small”. S vanjskim gabaritima od svega 54x30x10 milimetara i masom od 100 grama, manji je od kutije šibica i lagan poput pera. Istovremeno je, zahvaljujući aluminijskoj konstrukciji, iznimno robustan – toliko da ćete ga posve bezbrižno ubacivati u džep ili ruksak te nećete brinuti oko potencijalnog kvara čak ni ako vam padne sa stola.

DacMagic XS V2 je dostupan u raznim bojama
DacMagic XS V2 je dostupan u raznim bojama

S gornje strane kućišta raspolaže s dvije velike i precizne tipke, namijenjene namještanju glasnoće zvuka – podsjećamo, osim što je DAC, DacMagic XS V2 također je pojačalo za slušalice. Nekome bi umjesto tipki bolje odgovarao potenciometar radi mogućnosti preciznije regulacije glasnoće, no valja spomenuti da tipke Cambridge Audijeva uređaja nude ukupno 53 razine glasnoće, stoga se baš nijednom nismo našli u situaciji da ne možemo odabrati optimalnu.

Osim spomenutih tipki, i natpisa DacMagic ispod njih, monolitnost kućišta razbijaju još samo dva elementa – 3,5-milimetarski konektor za slušalice na donjem te Micro-USB utor na gornjem bridu. Uređaj se sa stolnim računalima i laptopima, dakle, spaja pomoću najobičnijeg Micro-USB kabela, a iz USB porta također dobiva električnu energiju potrebnu za uredan rad. Konekcija preko USB-a je asinkrona – ako ovaj podatak smatrate relevantnim. U teoriji ga je moguće povezati i s mobitelima koji preko Micro-USB-a mogu poslati više od 150 mW energije, ali fokus je ipak stavljen na uparivanje s računalima.

U utrobi DacMagica XS V2 nalazi se 24-bitni digitalno-analogni konverter ESS9023 Sabre. Kad uređaj koristimo u USB 1.0 načinu rada, u kojem funkcionira na principu plug & playa (ne iziskuje instalaciju dodatnih drivera), najviši podržani sample rate je 24-bit/96 kHz. Kako bismo izvukli maksimalnih 24-bit/192 kHz, valja pritisnuti i držati obje tipke te pričekati da ugrađena LED-ica zasvijetli plavom bojom, što nam indicira da smo DacMagic XS V2 prebacili u USB 2.0 način rada. Međutim, kako bi ga računala prepoznala kad se nalazi u tom stanju, potrebno je instalirati službeni driver. U smislu akustičkih performansi nismo zapazili drastičnu razliku između ta dva radna stanja, no kako uređaj u USB 2.0 režimu ipak zvuči marginalno bolje, nastojte ga koristiti upravo tako. Naravno, posjedujete li glazbu zapisanu u spomenutih 24-bita/192 kHz, USB 2.0 način rada ionako će biti jedini koji će vam dolaziti u obzir.

Kada se stavi u rad, DacMagic XS V2 u osnovi funkcionira kao eksterna zvučna kartica. Izvrsna eksterna zvučna kartica, ako smijemo pridodati. Poboljšanja u kvaliteti zvuka, u odnosu na zvučnu karticu integriranu na matičnu ploču, opremljenu Realtekovim trenutačno najboljim čipom ALC1150, drastična su. Glazba zvuči punije i dinamičnije, basovi čvršće i preciznije, vokali ugodnije, a u visokim se tonovima razotkrivaju suptilni detalji koji dotad nisu bili čujni. Sve to još je izraženije kad se DacMagic XS V2 upari s laptopom, čiji izlaz za slušalice redovito biva loš. Ne možemo vas usmjeriti prema nekom određenom glazbenom žanru, gdje će beneficije spajanja slušalica na DacMagic XS V2 biti najčujnije, prije svega zato što podjednako dobro utječe na sve.

Ukratko, posjedujete li iole kvalitetnije slušalice i želite iz njih izvući više no što biste mogli spajanjem na integriranu zvučnu karticu, DacMagic XS V2 nameće se kao odlična kupnja. Možda ima samo jednu funkciju, ali nju obavlja toliko dobro da vrijedi tražena novca.

Cambridge Audio DacMagic XS V2

  • Kvaliteta DAC-a i pojačala
  • Velika nadogradnja integrirane zvučne kartice
  • Izvrsna konstrukcija
  • Tipke za glasnoću
  • Neki konkurenti nude više mogućnosti za sličnu cijenu (FiiO E10K, primjerice) – doduše, uz lošiji DAC
Izrada 10
Zvuk 9
UKUPNO 10
Cijena 850 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Audio Cinema Art