JBL Flip 4 - Najisplativiji Bluetooth zvučnik za vaš novac?

JBL već godinama prednjači u ponudi pristupačnih Bluetooth zvučnika, a četvrta generacija modela Flip donosi nekoliko noviteta i još bolji zvuk

Aron Paulić utorak, 1. kolovoza 2017. u 00:15
SPECIFIKACIJE
Forma Bluetooth zvučnik
Platfrome Android, iOS
Ulazi Bluetooth, AUX 3,5 mm

Imamo dojam da su solidni Bluetooth zvučnici kod nas i dalje zanemarena kategorija. Kupci takvih uređaja obično se dijele na one koji kupe (ili dobiju) neku “drndalicu”, i na one malobrojne koji se pomame za prestižnim modelima Bang & Olufsena ili za Bowers & Wilkinsovim Zeppelinom. Od one prve kategorije ne može se očekivati neka kvaliteta, a ova druga, prilično je nedostupna cijenom. U srednjem cjenovnom dijelu, od oko 1.000 kuna, moguće je dobiti i pristojan zvuk i kompaktnost i dobro trajanje baterije. U toj kategoriji suvereno vlada JBL, sa svojim modelima Charge, Flip i Pulse.

U ruke nam je dopao novi Flip 4, koji se izgledom gotovo i ne razlikuje od “trojke”. Već poznati cilindrični oblik s gumiranom perforacijom sada djeluje nešto robusnije, a blago zadebljanje na jednom dijelu sprečava okretanje zvučnika na podlozi, što se kod modela Flip 3 znalo događati.

Pravo iznenađenje krije se u kvaliteti zvuka. Novi Flip 4 ima daleko precizniji bas i čišće visoke tonove nego prethodnik Flip 3. Zvuk koji dolazi iz tako malog uređaja više je nego impresivan, osobito prilikom slušanja na srednjoj glasnoći. Kraj njega su stariji Flip 3 i Charge 2 zvučali kao šuplje konzerve. A donedavno su nam bili sasvim prihvatljivi! Zvuk Flipa 4 potpuno je usporediv s dosadašnjim šampionom ove kategorije, daleko skupljim Bang & Olufsenovim zvučnikom BeoPlay A1.

Gumirano kućište i praktične kontrole – ne treba komplicirati, ovo je ipak samo zvučnik
Gumirano kućište i praktične kontrole – ne treba komplicirati, ovo je ipak samo zvučnik

Proizvođač navodi 12-satno trajanje baterije, ali ono, naravno, ovisi o glasnoći. Nama je jedno punjenje potrajalo punih pet dana, s nekoliko sati slušanja dnevno. Šteta samo što uz uređaj ne dolazi i punjač, već samo Micro-USB kabel. Za tu cijenu zaista bi mogao doći i jedan pristojan punjač od 2-3 A, koji bi bateriju napunio brže od četiri sata, koliko nam je potrajalo punjenje priručnim punjačem.

Kad smo već kod podešavanja glasnoće, Flip 4 tu se uparuje s vašim mobitelom, odnosno, podešavanje glasnoće na zvučniku automatski podešava i glasnoću na mobitelu, što je jednostavnije od dvostrukog podešavanja “prvo mobitel, onda zvučnik”, ali ga je stoga dosta teško podesiti na optimalnu glasnoću, osobito prilikom tihog slušanja, primjerice, prije spavanja.

Sučelje aplikacije JBL Connect – ili partijamo ili slušamo
Sučelje aplikacije JBL Connect – ili partijamo ili slušamo

Pravu snagu Flip pokazuje pri ulančavanju. Do sada smo uspjeli upariti svega po dva istovjetna JBL zvučnika, no Flip 4 ima novi protokol Connect+, kojim se može povezati do 100 zvučnika u takozvani party mode (svi sviraju isto), ili, pak, povezati dva zvučnika u stereo par. Preostaje vam samo da nagovorite sve prijatelje da kupe Flip 4, jer, nažalost, stariji JBL-ovi zvučnici ne mogu se s njime upariti.

Odabir načina rada odvija se u aplikaciji JBL Connect, dostupnoj za Android i iOS. Osim toga, aplikacija služi i za aktiviranje Google Assistanta.

Flip 4 ima veći stupanj zaštite od prethodnika. Sada je deklariran kao IPX7, što znači da može biti potpuno potopljen u vodu pri dubini do jednog metra. Ne bismo baš često to pokušavali, ali zaštita bi trebala biti sasvim dovoljna za ljetne pljuskove ili nehotično kupanje.

Ukratko, ovo je zvučnik koji možete nositi sa sobom gdje god idete, masa mu je 500 grama, zaštićen je od vode i može izdržati cijeli vikend bez punjenja. Sam za sebe bit će dovoljan i za neki mikro party u dvoje, četvero ili čak šestero. A tek kad se spoji s drugim Flipovima 4 – nebo je granica.

JBL Flip 4

  • Zvuk
  • Baterija
  • Vodonepropusnost
  • Ulančavanje
  • Gruba kontrola glasnoće
  • Nema punjača
Izrada 9
Zvuk 9
Baterija 10
UKUPNO 10
Cijena 1.090 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Sonus Art