Autonomni automobil u 20 minuta "naučio" voziti

Nakon desetak godina rada na autonomnim vozilima ova je ekipa zaključila da automobilima ne treba biše hardvera nego više "pameti"

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 9. srpnja 2018. u 12:33

Razvoj naprednijih autonomnih vozila za sobom u pravilu povlači ugradnju sve više senzora, kamera, radara i drugih hardverskih uređaja u automobile koji se trebaju kretati bez vozača. No, upravo suprotno su zaključili u kompaniji Wayve iz engleskog Cambridgea – oni smatraju da umjesto dodavanja novog hardvera u vozila treba ugrađivati "pamet". Inteligentniji sustavi koji će vozilima omogućiti autonomnu vožnju samo na temelju onoga što "vide" oko sebe trebali bi biti dovoljni, jer su oči, naime, dovoljne i ljudima.

Iz tog je razloga ekipa Wayvea razvila sustav autonomne vožnje koji koristi strojno učenje kako bi, uz minimalne inpute i korekcije, sam od sebe naučio voziti. I u tom su naumu uspjeli. Kako pokazuje priloženi video, njihov je eksperimentalni automobil u samo 15-20 minuta "naučio" kako voziti po cesti, tj. zadržati vlastitu putanju unutar kolničke trake.

Sve ovo obavljeno je bez naprednih mapa prostora, navigacijskog sustava, radara, i sličnih dodataka koji su već postali standard za autonomnu vožnju, koristeći samo "računalni vid" kamera u automobilu. Ekipa i dalje nadograđuje neuronske mreže koje su zaslužne za ovo samostalno učenje vožnje i nadaju se da će ih uskoro moći primijeniti i na kompleksnije zadaće, poput vožnje kroz raskrižja ili kružne tokove.

Njihova je ideja ovakvim treningom doći do autonomnih vozila koja imaju u prosjeku 95% sposobnosti ljudskih vozača, pustiti ih takve u promet i dati im da uče i dalje, kako iz stvarnih situacija tako i od testnih vozača koji bi nadgledali vozila. Procjenjuju da bi u samo nekoliko mjeseci ovakav sustav, koristeći napredne metode strojnog učenja, mogao voziti daleko bolje od ljudi.