Američki F-35B zabio se u pistu pri vertikalnom slijetanju, dramatično katapultiranje pilota

Lockheed Martinov borbeni zrakoplov F-35B Joint Strike Fighter nekontrolirano je pao na pistu u mornaričkoj bazi Fort Worth u Teksasu, a na Internet su procurile fotografije i dramatični video

Sandro Vrbanus petak, 16. prosinca 2022. u 19:25

Vertikalno slijetanje jedna je od ključnih karakteristika američkog višenamjenskog borbenog zrakoplova F-35B Lightning II, koji je zbog toga trebao biti svestraniji i prilagođeniji korištenju u Mornarici. Upravo prilikom jednog vertikalnog slijetanja na pistu mornaričke baze Fort Worth u Teksasu, ovoga četvrtka, takav je zrakoplov doživio nezgodu. Ona je zabilježena na fotografijama i videu, koji su nedugo zatim procurili u javnost.

Propao pokazni let

Na snimci se vidi kako je, usred naizgled mirne procedure slijetanja, zrakoplov izgubio kontrolu. Odbio se od piste te potom naglo "zaronio" nosom prema njoj. Tijekom nekontroliranog struganja po pisti iz njega je izlazio dim, motor je, kako se čini, radio i dalje, a čim se zrakoplov vratio u koliko-toliko prirodan položaj, pilot je iskoristio priliku i katapultirao se.

Za sada nema informacija o tome u kakvom je pilot stanju, budući da mu je pad padobranom s vrlo male visine trajao tek oko 5 sekundi. Portal The War Zone kaže kako je let bio upriličen u sklopu pokazne vježbe novih "zero-zero" mogućnosti katapulta sjedala (tipa Martin-Baker US16E), koje bi trebalo omogućiti upravo sigurno katapultiranje pilota s tla. Rušenje aviona na pistu, naravno, nije bilo planirano. Nezgoda se dogodila točno na obljetnicu prvog leta prototipa aviona F-35, obavljenoga 15. prosinca 2006. godine u istoj mornaričkoj bazi.

Sa snimke se može vidjeti i kako je prednji dio stajnog trapa potpuno uništen, a sigurno je da su oštećenja nastala i na drugim dijelovima trupa. Zrakoplov je u vlasništvu proizvođača, Lockheed Martina, a trebao je uskoro biti isporučen kupcu.

SAD su, podsjetimo, ovoga ljeta bile prisiljene privremeno prizemljiti stotine borbenih aviona, upravo iz razloga što su na njima ugrađena Martin-Bakerova sjedala za izbacivanje u nuždi, na kojima je bio uočeni serijski tehnički problem.