Boom Overture, nadzvučni putnički zrakoplov u razvoju, dobio novi izgled

Američka kompanija Boom Supersonic predstavila je redizajn zrakoplova koji bi trebao vratiti nadzvučnu komercijalnu avijaciju na tržište te objavila nekoliko novih strateških suradnji

Sandro Vrbanus petak, 22. srpnja 2022. u 15:07

Boom Supersonic američka je kompanija koja već godinama razvija novi najbrži putnički zrakoplov na svijetu, Overture. Podsjećamo, trebao bi to biti zrakoplov kapaciteta 65-80 putnika, s mogućnošću nadzvučnog leta, brzinama do 1,7 Macha te pogonjen održivim avionskim gorivom. Nakon, kako kažu, 26 milijuna procesorskih sati utrošenih za računalne simulacije, pet testova u zračnom tunelu te 51 iteracije dizajna, ovoga je tjedna otkriven novi dizajn trupa ovog zrakoplova, kakav bi trebao završiti u proizvodnji.

Redizajn prije proizvodnje

Overture je otkriven na događaju Farnborough International Airshow, a neki od za sada poznatih detalja uključuju četiri motora postavljena pod krilima, izrađena tako da smanjuju buku ali i slijede najstrože sigurnosne standarde. Nadalje, ovaj će zrakoplov koristiti naprednu aktivnu tehnologiju za smanjivanje buke i pri subsoničnim letovima, pa će putovanje njime biti ugodno iskustvo za sve putnike, ali i za one na tlu.

Novi oblik trupa, širi sprijeda te uži straga, ima cilj smanjiti otpor zraka i povećati efikasnost u potrošnji goriva, a s jednakim ciljevima na umu dizajnirana su i nova krila. Glavnina zrakoplova bit će izrađena od ugljičnih vlakana i kompozitnih materijala, koji se mogu oblikovati u zahtjevne krivulje dobivene simulacijama i testiranjima. Od samog početka razvoja pa do leta Overture će biti neto ugljični neutralan proizvod, a letjet će na pogon 100% održivog avionskog goriva. U proizvodnju bi trebao ući 2024. godine.

Nove suradnje

Boom Supersonic je istodobno objavio i suradnju s kompanijom Northrop Grumman, koja će izroditi posebne inačice ovog zrakoplova, namijenjene vladinim organizacijama u SAD-u, a vjerojatno i Ratnom zrakoplovstvu. Nadzvučni zrakoplovi ovog tipa mogli bi biti korisni u raznim hitnim situacijama, ali i za brzi prijevoz tereta, ljudi i opreme diljem svijeta.

Dodatne suradnje Boom je najavio s kompanijama Collins Aerospace, Eaton te Safran Landing Systems. Ovi će dobavljači raditi na tehnologijama stajnog trapa, goriva, avionike i zaštite od leda za novi zrakoplov Overture.