Britanski startup uspješno testirao svoj prototip letećeg automobila

Osobni leteći automobil Bellwether Volar trebao bi se na tržištu pojaviti do 2028. godine, dakako pod uvjetom da prethodno ishodi sve potrebne cetifikate

Mladen Smrekar ponedjeljak, 20. prosinca 2021. u 11:00

Britanski eVTOL startup Bellwether Industries uspješno je završio prve nevezane probne letove svog prototipa dvosjeda Volar zrakoplova u Dubaiju. Tvrtka je priopćila da će snimke probnih letova podijeliti u narednim tjednima, a zrakoplov je završio ukupno osam probnih letova. Tvrtka je ranije objavila snimke svog stroja tijekom privezanih probnih letova u zatvorenom prostoru.

Volar je u Dubaiju odradio osam samostalnih letova
Volar je u Dubaiju odradio osam samostalnih letova

Bellwether je do sada prikupio milijun dolara od investicijskih anđela, a njihov zrakoplov je javnosti prikazan na Dubai Airshowu prošlog mjeseca. Startup sad traga za novim ulagačima koji bi im omogućili izradu prototipa punog opsega.

Volar je osmišljen kao gradska letjelica. Konačna verzija bit će široka 3,2 metra, dok je prototip modela za nedavne probne letove bio otprilike upola manji. Trenutni prototip je dvosjed, dok bi u pravom letećem automobilu trebalo biti mjesta za četiri do pet putnika. 

Leteći automobil bi za svakodnevnu upotrebu trebao biti osposobljen do 2028. godine
Leteći automobil bi za svakodnevnu upotrebu trebao biti osposobljen do 2028. godine

Volar podsjeća na drugi eVTOL prototip u razvoju nazvan CycloRotor, a oba odudaraju od izgleda letećih taksija s više rotora. Vozilo ne izgleda kao zrakoplov pa kada ga ljudi vide nije im jasno kako bi ide kako bi moglo poletjeti. No, kaže suosnivač Bellwethera Kai-Tse Lin, stvar doista leti. 

Prototip je izrađen kao dvosjed, a pravi leteći automobil trebao bi imati četiri ili pet sjedala
Prototip je izrađen kao dvosjed, a pravi leteći automobil trebao bi imati četiri ili pet sjedala

Prototip na daljinsko upravljanje letio je 3,9 metara pri brzini od 40 km na sat. U konačnici, tvrde u Bellwetheru, njihovi leteći automobili krstarit će na visinama od otprilike 1000 metara, postižući brzinu od 215 km na sat. Baterije će im trajati 90 minuta, kao i drugim letećim taksijima na kojima se trenutno radi. 

Bellwether svoja vozila namjerava izbaciti na tržište do 2028., mada konačni datum ovisi o dobivanju certifikata za privatni leteći automobil.