Danas u Hrvatsku stiže prvih šest Rafalea

Dolazak novi višenamjenskih borbenih aviona Rafale u Hrvatsku bit će obilježen svečanim dočekom u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu

Sandro Vrbanus četvrtak, 25. travnja 2024. u 09:55

Nakon pet godina priprema i čak tri od službene odluke o njihovoj kupnji, u Hrvatsku će iz Francuske preletjeti prvih 6 od ukupno 12 višenamjenskih borbenih zrakoplova Dassault Rafale F3-R. Tom će prigodom biti organizirana svečanost u vojarni "Pukovnik Marko Živković", kojoj će nazočiti najviši državni dužnosnici, predstavnici francuskih oružanih snaga i francuske obrambene industrije, priopćeno je iz MORH-a.

Objavljen je i prigodni "foršpan" za taj svečani trenutak, kad će Hrvatsko ratno zrakoplovstvo dobiti novu opremu u poslu vrijednome više od 1,1 milijardu eura.

Sukladno ugovorima od Francuske Republike kupuje se 12 korištenih aviona Rafale F3-R (deset jednosjeda i dva dvosjeda), u istom standardu kao i avioni koji se koriste u Ratnom zrakoplovstvu Francuske Republike. Uz 12 aviona dolazi i simulator letenja koji će omogućiti cjelovit spektar obuke i validaciju taktike, zemaljska i ispitna oprema, pričuvni dijelovi i sveobuhvatna potpora ovlaštenih predstavnika tvrtki proizvođača u Francuskoj i Hrvatskoj.

Cjelokupna potpora ugovorena je do zadnjeg kvartala 2026. kao i jamstvo u trajanju od 12 mjeseci po isporučenom avionu, motoru, opremi i pričuvnim dijelovima. Prema stručnim projekcijama korištenja u Hrvatskome ratnom zrakoplovstvu, nabava tih, u potpunosti NATO kompatibilnih aviona, dostatna je za idućih 30 i više godina, a operativna uporaba aviona Rafale u Francuskom ratnom zrakoplovstvu planirana je do 2060. godine.

Rafalei će stići u spomenutu vojarnu u Velikoj Gorici danas oko 12:30 sati. Tijekom toga može se očekivati pojačana buka nad Zagrebom i okolnim mjestima, uobičajena tijekom letova zrakoplova.

Dolazak Rafalea: