Hrvatska danas službeno preuzima svoj prvi borbeni zrakoplov Rafale

U Francuskoj će danas biti potpisani ugovori o prijenosu prvog borbenog zrakoplova Rafale F3R, iz serije 12 NATO kompatibilnih aviona, MORH-u prema procjenama dostatnih za idućih 30 i više godina

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 2. listopada 2023. u 09:58
📷 MORH
MORH

Službena ceremonija primopredaje prvog višenamjenskog borbenog aviona Rafale, odnosno prijenos vlasništva između Republike Francuske i Republike Hrvatske, održat će se danas u Francuskoj. Riječ je o prvom od 12 aviona Rafale, dvomotornom višenamjenskom borbenom avionu 4.5+ generacije francuskog proizvođača Dassault Aviation, koje Republika Hrvatska nabavlja od Republike Francuske za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, priopćili su iz MORH-a.

Ceremonija u Francuskoj

Nakon službene ceremonije prijema aviona Rafale u Francuskoj, u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mont de Marsan, hrvatski piloti preletjet će u Centar za obuku Bordeaux gdje će se provoditi daljnja obuka djelatnika zrakoplovno tehničke službe i pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Prvi hrvatski Rafale nosi oznaku 170, riječ je o modelu "B", dvosjedu, ali ne onome koji je snimljen prije nekoliko tjedana, prvog o kojem se pisalo s HRZ oznakama (tada je bio vidljiv broj 171). Ovaj put, rondel, okruglo obilježje koje koristi HRZ na krilima i trupu zrakoplova, na avionu 170 ispravno je iscrtan.

📷 MORH
MORH

Uoči primopredaje aviona, u Francuskoj su pripadnici Francuskog ratnog zrakoplovstva i Oružanih snaga Republike Hrvatske izvršili posljednje pripremne radnje za njihovo preuzimanje, pa je MORH objavio i prve službene fotografije te dva video zapisa službeno prvog zrakoplova Rafale u sastavu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Dinamika preuzimanja novih zrakoplova kaže da će do kraja ove godine njih četiri službeno postati vlasništvom RH. Tijekom sljedeće godine bit će preneseno vlasništvo još četiri zrakoplova, a posljednja četiri u vlasništvo RH prijeći će početkom 2025. godine.

Kad je riječ o dolasku zrakoplova u Hrvatsku, proces će se odvijati postupno. Isporuka svih aviona Rafale i prateće opreme u Republiku Hrvatsku očekuje se tijekom 2024. i početkom 2025. godine, i to tako da prvih šest aviona stigne u Hrvatsku tijekom svibnja 2024. Prijem drugih šest aviona Rafale i njihov prelet u Hrvatsku planirani su za kraj 2024. i na dalje prema dinamici jedan avion mjesečno.

Prvi hrvatski Rafale – povijesni broj 170