Prvi puta u letu snimljen "hrvatski" Rafale. Ima li pogrešnu oznaku?

Ovoga ljeta vidjeli smo kako je jedan od Rafalea, koji će biti isporučen Hrvatskoj, snimljen u lakirnici. Sada društvenim mrežama kruži i fotografija borbenog zrakoplova s hrvatskim obilježjima u letu

Sandro Vrbanus subota, 16. rujna 2023. u 13:45
📷 Jochem Manders / Scramble Magazine
Jochem Manders / Scramble Magazine

Nizozemski portal Scramble.nl, tamošnjeg avijatičarskog društva, objavio je prvu javno dostupnu fotografiju borbenog zrakoplova Rafale s hrvatskim obilježjima, u letu. Prije toga vidjeli smo tek naznake nove livreje Rafalea, na slikama koje su ovoga ljeta bila "procurile" iz lakirnice. Fotografija o kojoj je riječ nastala je 14. rujna, kada je Dassault Rafale B (dakle, dvosjed) uočen prilikom slijetanja u zračnu bazu Saint-Dizier-Robinson u Francuskoj.

Rafale s kvadratićima

Portal piše kako je zrakoplov vrlo vjerojatno korišten za obuku pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Objavljen je i podatak da je riječ o zrakoplovu serijske oznake 171 i da je to jedan od samo dva "B" modela dvosjeda, koje će Hrvatska dobiti u sklopu više od milijardu eura vrijednog ugovora, zaključenoga 2021. godine.

Osim 2 "B" modela, ugovorom će Hrvatska dobiti i 10 jednosjeda Rafalea F3R, simulator letenja, osnovni paket naoružanja, zemaljsku i ispitnu opremu, rezervne dijelove, obuku osoblja i instruktora, podršku proizvođača u trajanju od tri godine i 12-mjesečno jamstvo za svaki zrakoplov, motor i drugu opremu. Prvi zrakoplovi, njih 8, u našu će zemlju biti isporučeni početkom sljedeće godine. Početkom 2025. godine u Hrvatsku će stići i preostala 4 kupljena (polovna) zrakoplova. Sada znamo i kako će izgledati.

Greška na grafici

Zanimljivo, čim su ove slike počele kružiti Internetom, jedan je komentator na Redditu upozorio na – grešku. Naime, novi Rafale bočno ima istaknut "rondel", okruglo obilježje koje koristi HRZ na krilima i trupu zrakoplova. Riječ je o tamnom krugu s dva svijetla kvadratića. Na Rafaleu sada vidimo da su oni postavljeni "u ogledalu" u odnosu na oznake, koje se trenutačno koriste na MiG-ovima i koje se smatraju službenima.

📷 HRZ
HRZ

Je li netko iz MORH-a poslao pogrešan nacrt, ili je "majstor" u lakirnici okrenuo šablonu prilikom bojanja, vjerojatno nikada nećemo saznati. Nadajmo se da je, osim komentatora na Redditu, i netko od nadležnih primijetio ovaj propust.

Lijevo: Rafale, desno: MiG
Lijevo: Rafale, desno: MiG

NADOPUNA: Snimka slijetanja