Još jedan avioprijevoznik naručio nadzvučne zrakoplove Boom Overture

American Airlines je dogovorio s proizvođačem Boom Supersonic kupnju najmanje 20 nadzvučnih putničkih zrakoplova, uz opciju kupovine dodatnih 40 primjeraka

Sandro Vrbanus četvrtak, 18. kolovoza 2022. u 09:55

Nakon što je to prvi učinio Virgin Atlantic 2016., godinu nakon toga Japan Airlines, pa United Airlines prošle godine, sada je i American Airlines unaprijed naručio flotu nadzvučnih putničkih zrakoplova nove generacije koje planira proizvoditi Boom Supersonic.

Virginova narudžba uključivala je 10 zrakoplova, Unitedova 15 s opcijom kupnje njih ukupno 50, japanska kompanija predbilježila se za 20 komada, da bi ovoga tjedna American Airlines dogovorio kupnju najmanje 20 nedavno predstavljenih zrakoplova Boom Overture, uz opciju kasnije kupovine dodatnih 40 komada.

Povratak nadzvučnih putovanja

Boom Supersonic je s ovom narudžbom, te još nekoliko njih za koje imena kupaca nisu objavljena, došao do ukupno 206 potencijalnih zrakoplova koji će kroz desetak godina moći prevoziti putnike brže od brzine zvuka. Najnovija narudžba zaključena je uplatom nepovratnog pologa, a proizvođač se obvezao da će prije isporuke prvog primjerka osigurati da Boom Overture bude zrakoplov potpuno usklađen sa svim industrijskim standardima i sigurnosnim propisima, kao i da će imati najavljene performanse.

Podsjetimo, Overture je nedavno dobio unaprijeđeni i vjerojatno finalni oblik. Trebao bi to biti zrakoplov kapaciteta 65-80 putnika, s mogućnošću nadzvučnog leta brzinama do 1,7 Macha nad vodenim površinama te pogonjen održivim avionskim gorivom.

Uz dvostruko višu maksimalnu brzinu od današnjih putničkih zrakoplova, ovaj bi model trebao moći prevaliti najviše 4.250 nautičkih milja (7.871 km) s jednim punjenjem goriva. Mogao bi opsluživati oko 600 ruta u cijelom svijetu. Primjerice, let od Miamija do Londona trajao bi manje od pet, a od Los Angelesa do Havaja za tri sata. Boom najavljuje prva testiranja zrakoplova u punoj veličini 2025., a prve bi putnike trebao prevesti 2029. godine.