Marinci SAD-a nakon nezgode izgubili F-35: pilot se katapultirao, avionu nema traga

Ove nedjelje poslijepodne nad Južnom Karolinom odigrala se neobična situacija. Tijekom trenažnog leta zrakoplova F-35B Lightning II došlo je do problema, pilot je sretno prizemljio, no zrakoplovu nema traga

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 18. rujna 2023. u 11:33

Oružane snage SAD-a izgubile su još jedan svoj borbeni zrakoplov iz linije F-35. Kada kažemo "izgubile", ovoga puta mislimo doslovno – da ga trenutačno nije moguće locirati nakon pada. Cijeli se ovaj događaj zbio ove nedjelje oko 14 sati po lokalnom vremenu, sjeverno od vojne baze Charleston u američkoj saveznoj državi Sjevernoj Karolini. Američki Marinski zbor tamo je obavljao trenažni let s dva zrakoplova F-35, kada je jedan od njih, model F-35B Lightning II, zapao u tehničke probleme nepoznate naravi.

Ne zna se gdje je pao

Pilot je uslijed toga bio prisiljen katapultirati se, a zrakoplov je pao na tlo – no, za sada ga se ne može pronaći. Prema putanji i posljednjoj zabilježenoj lokaciji zrakoplova, potraga je usmjerena na obližnja jezera Moultrie i Marion. Iz Oružanih snaga uputili su i javni apel lokalnom stanovništvu, u nadi da će im netko dojaviti moguće mjesto pada skupocjenog zrakoplova.

Ono što otežava potragu jest činjenica da je zrakoplov, iz nepoznatog razloga, prije katapultiranja pilota imao uključen sustav autopilota, pa je možda nastavio autonomno letjeti određeno vrijeme nakon što ga je pilot napustio. Slučaj je iznimno neobičan, jer je zna da na trenažnim letovima F-35 ne leti u punoj prikrivnoj (stealth) konfiguraciji, već nosi radarske reflektore, kako bi ga se moglo lakše locirati. Zašto ih ovoga puta nije imao, ili zašto radari nisu zabilježili posljednje trenutke leta i mjesto pada – nije poznato. Transponder u zrakoplovu navodno je prestao raditi prije nestanka, iz također nepoznatih razloga.

Potraga se nastavlja, a dostupne informacije govore da su meteorološki uvjeti tijekom incidenta bili prilično loši. Kad je riječ o pilotu, on je sretno sletio uz pomoć padobrana, pa se nedugo zatim pojavio u rezidencijalnoj četvrti mjesta North Charleston, tražeći pomoć. Odatle je prebačen u bolnicu i osjeća se dobro.

NADOPUNA: Potraga za borbenim zrakoplovom aktivna je i 24 sata nakon što je nestao, kao što pokazuju podaci s FlightRadara.