Mitsubishi razvija novi japanski borbeni avion

Japanska vlada dodijelila je kompaniji Mitsubishi Heavy Industries posao razvoja novog borbenog aviona, radnog naziva F-X, koji bi trebao poletjeti do 2028. godine

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 9. studenog 2020. u 06:00

Japan se baca na razvoj potpuno novog stealth borbenog aviona šeste generacije. Mlažnjak radnog naziva F-X bit će prvi novi japanski borbeni zrakoplov u tri desetljeća, a u njihovim oružanim snagama trebao bi zamijeniti postojeći model Mitsubishi F-2 (izvedenicu američkog F-16), za koji je planirano da će biti umirovljen oko 2035. godine.

Razvoj sasvim novoga višenamjenskog borbenog zrakoplova povjeren je kompaniji Mitsubishi Heavy Industries, koja je istodobno najavila da će odustati od svojeg projekta razvoja civilnih zrakoplova, navodno zbog utjecaja pandemije koronavirusa. Umjesto toga, započet će rad na vojnom modelu F-X, za što će japansko Ministarstvo obrane već u 2021. godini izdvojiti 58,7 milijardi jena, odnosno oko 556 milijuna dolara.

Po uzoru na F-35

Kad je riječ o ključnim dijelovima avionike, motorima i drugim vitalnim dijelovima, Mitsubishi će odabrati partnere i podizvođače, među kojima će se najvjerojatnije naći kompanije iz SAD-a i Velike Britanije. Govori se i da će njihov F-X dijeliti ponešto tehnologije s američkim modelima F-22 i F-35. Japan trenutačno ima oko 290 borbenih mlažnjaka, među kojima je i 12 novih Lockheed Martinovih modela F-35, što će biti upotpunjeno s dodatnom narudžbom od 135 komada.

Koncept dizajna za F-X
Koncept dizajna za F-X

Novi F-X trebao bi prvi puta poletjeti nekada oko 2028. godine, dok bi serijska proizvodnja trebala započeti ranih 2030-ih godina, kada će šesta generacija borbenih mlažnjaka i početi ulaziti u službu.