Njemačko-kineski AutoFlight svoj će eVTOL predstaviti javnosti ovoga mjeseca

Na izložbi 2023 Paris Air Show njemačka će kompanija prvi puta javno prikazati mogućnosti svojeg putničkog električnog multikoptera Prosperity I, trenutačno svjetskog rekordera po dužini leta

Sandro Vrbanus nedjelja, 4. lipnja 2023. u 17:04

AutoFlight, jedan od startupa koji razvija električnu putničku letjelicu s mogućnošću vertikalnog polijetanja i slijetanja (eVTOL), najavio je da će svoj prvi proizvod, Prosperity I, javno predstaviti u Parizu kasnije ovoga mjeseca. Dogodit će se to u sklopu izložbe Paris Air Show, koja će se održati na aerodromu Le Bourget od 19. do 25. lipnja, nakon četverogodišnje pauze.

Svjetski rekorder

Letjelica, koju će javnost tada prvi puta vidjeti u punom sjaju, u veljači ove godine privukla je pozornost svjetskim rekordom – letom dugim 250 kilometara postala je eVTOL s najvećim dometom na svijetu. AutoFlight ističe kako Prosperity I polijeće i slijeće vertikalno, poput drona, dok tijekom leta mijenja konfiguraciju i uzgon postiže krilima, poput konvencionalnog zrakoplova.

Upravo taj prelazak iz jedne u drugu fazu leta ključna je prednost ovog modela nad sličnima, jer se odvija glatko i efikasno, prema tvrdnjama proizvođača. Letjelica razvija najvišu brzinu horizontalnog leta i do 200 km/h, a osnovna će joj namjena biti zračni taksi prijevoz.

Tian Yu, prvi čovjek AutoFlighta, poručio je kako planiraju u Parizu otkriti velik napredak koji su ostvarili u području električnog leta multikopterima. Naglašava i kako već sada vide snažan interes operatora koji bi njihove letjelice željeli koristiti u prijevozu kako tereta tako i putnika. Trenutačni plan je Prosperity I osposobiti za komercijalni rad te dobiti sve potrebne dozvole za let u Europi do 2025. godine.