Objavljena dramatična snimka bliskog kontakta američkog drona i ruskog borbenog aviona

Nakon što je ionako kompliciranu geopolitičku situaciju oko Ukrajine dodatno zakompliciralo obaranje američkog drona MQ-9 Reaper, SAD su objavile i službenu snimku tog događaja

Sandro Vrbanus četvrtak, 16. ožujka 2023. u 13:03

Ne događa se svaki dan da javnost dobije na uvid snimke iz američkog špijunskog drona, no ovotjedni događaj iznad Crnog mora doveo je do toga. U medijima se ovih dana, naime, pojavila vijest, pa je potom bila i službeno potvrđena, o tome da su ruski zrakoplovi Su-27 presreli američku bespilotnu letjelicu MQ-9 reaper iznad Crnog mora, pa je potom oborili izravnim sudarom.

Iz SAD-a se potom čulo objašnjenje – dva zrakoplova tipa Su-27 višekratno su proletjela oko i ispred drona ispuštajući gorivo na njega, u pokušaju da ga onesposobe. Potom je jedan od njih udario u repni propeler drona, oštetivši ga, pa je kontrolni centar bio prisiljen oboriti letjelicu. Prije pada u Crno more uspjeli su, kažu, iz nje na daljinu izbrisati sve osjetljive podatke.

MQ-9 Reaper 📷 USAF
MQ-9 Reaper USAF

Iz Rusije je bilo priopćeno kako njihovi avioni "nisu niti dotaknuli" Reapera, pa su iz europskog zapovjedništva United States European Command (EUCOM) danas objavili i snimku incidenta. Možete je pogledati u nastavku ili na ovom mjestu.

Deklasificirani video Ratnog zrakoplovstva opisali su kao neprofesionalni i nesigurni manevar presretanja, koji se dogodio 14. ožujka. Na njemu su prikazana dva bliska susreta Su-27 i Reapera, tijekom kojih ruski lovac ispušta veliku količinu goriva. Prilikom drugog preleta dolazi do kontakta između dvije letjelice, a kamera s drona gubi signal na 60-ak sekundi. Nakon povratka slike, vidljivo je oštećenje na Reaperovu pogonskom propeleru.