Pista s preko 400 prizemljenih zrakoplova snimljena iz zraka

Pilot i youtuber Bryan Keith tražio je i dobio dozvolu da nadleti zračnu luku Kaliforniji u kojoj je trenutačno parkirano preko 400 putničkih zrakoplova koji nemaju koga prevoziti

Sandro Vrbanus nedjelja, 26. travnja 2020. u 15:30

Zanimljiv video zrakoplovne tematike osvanuo je nedavno na YouTubeu i ubrzo prikupio preko 2 milijuna pregleda. U njemu youtuber i pilot Bryan Keith uz pomoć svojeg malenog zrakoplova Grumman Tiger nadlijeće zračnu luku Southern California Logistics Airport u kalifornijskom mjestu Victorville, koja je sada pretvorena u parkiralište zrakoplova.

Koronakriza je, naime, značajno utjecala na svijet komercijalne avijacije i prizemljila tisuće zrakoplova diljem svijeta. Njih nešto više od 400 tako je završilo parkirano u ovoj kalifornijskoj zračnoj luci, pa je Keith odlučio posjetiti tu lokaciju i snimiti je izbliza.

U koordinaciji s lokalnom kontrolom zračne plovidbe uspio je iz niskog leta pogledati i snimiti ovaj zapanjujući prizor. Možda je sve najbolje opisano prvom rečenicom koju je u videu iskusni pilot izgovorio: "Ovo je ludo!".

Pandemija je omogućila ove jedinstvene prizore nekoliko stotina zrakoplova "naguranih" na mali prostor, kakve smo rijetko kada do sada imali prilike vidjeti. I sam autor ovog videa priznao je da je riječ o neprirodnom prizoru ovih napuštenih aviona koji, kako kaže, "žele letjeti i ponijeti nas u posjet obitelji, prijateljima i dalekim lokacijama o kojima sanjamo". No, kako svi moramo ostati daleko jedni od drugih, ovi moćni strojevi privremeno su na čekanju.

Victorville je inače i jedno od najvećih "groblja" zrakoplova u SAD-u, odnosno mjesta gdje se pohranjuju avioni izbačeni iz upotrebe kako bi se s njih skidali dijelovi. Na istom mjestu nalazi se i nekoliko desetaka privremeno iz tehničkih razloga prizemljenih modela Boeing 737 Max.