Poletio Boeingov autonomni zračni tanker

Ratno zrakoplovstvo SAD-a naručilo je od Boeinga izradu autonomne bespilotne letjelice koja će poslužiti kao zračni tanker za nadolijevanje goriva u letu njihovim borbenim mlažnjacima

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 14. prosinca 2020. u 06:00

Boeing se ovoga tjedna pohvalio kako je njihov autonomni dron MQ-25 uspješno obavio prvi pokusni let s ovješenim tankovima, u trajanju od 2 i pol sata. MQ-25 nova je bespilotna letjelica koju američki proizvođač razvija za Ratno zrakoplovstvo SAD-a, a namjena joj je poslužiti kao potpora zračnim snagama u različitim tipovima misija.

MQ-25 moći će, kako vidimo, biti i zračni tanker, tj. letjelica koja će gorivom nadopunjavati borbene avione tipa Boeing F/A-18 Super Hornet, Boeing EA-18G Growler te Lockheed Martinov F-35C i produživati im dolet.

Prvi pokusni let ovog drona s ovješenim vanjskim rezervoarom obavljen je prototipom oznake T1, koji je prethodnica inženjerske razvojne inačice za testiranje svih tehnologija, i tek je prvi korak prema završenom proizvodu. T1 se testira od prošle godine i ukupno je u zraku proveo 30-ak sati.

Ratno zrakoplovstvo nada se u narednim godinama od Boeinga nabaviti 70 ovakvih autonomnih dronova koji će moći raditi kao tanker. Oni će tako postupno početi preuzimati potpornu ulogu u zračnim misijama od dosadašnjih zrakoplova s tom zadaćom, F/A-18 Horneta, koji su bili modificirani za nadopunu goriva tijekom leta.

Osim što će Hornete, sada korištene kao tankere, biti moguće prenamijeniti natrag u borbene zrakoplove, uvođenje autonomnog drona MQ-25 u službu skinut će i teret s pilota kojima su misije nadopunjavanja goriva često bile rutinske i "dosadne" – pa će visoko obučeni piloti moći korisnije utrošiti svoje vrijeme. Isto tako, u određenim misijama će prisutnost bespilotnih tankera značiti da se manje pilota izlaže potencijalnoj opasnosti.