Procurile prve fotografije hrvatskih Rafalea s poznatim kvadratićima

Rep borbenog zrakoplova i druge oznake podudarat će se s onima kakve Hrvatsko ratno zrakoplovstvo trenutačno koristi na starim Migovima 21, potvrđuju to neslužbene fotografije iz procesa bojanja

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 7. kolovoza 2023. u 12:15
📷 Stefan Knippschild / X
Stefan Knippschild / X

Iako ugovor o kupnji 12 francuskih polovnih borbenih aviona Dassault Rafale F3-R uključuje prve isporuke tek sljedeće godine, pripreme za nadogradnju najvažnije opreme Hrvatskog ratnog zrakoplovstva već su u punom jeku. Hrvatski piloti već treniraju na novim Rafaleima, obavili su ovoga svibnja prve samostalne letove, a sada se doznaje i da je u Francuskoj već započeo rad na oslikavanju zrakoplova.

Primjerci Rafalea, ili barem jedan od njih, koji će postati dijelom hrvatske flote, nalaze se u procesu bojanja, gdje im se livreja mijenja s francuske na hrvatsku. Nekoliko fotografija iz tog procesa, doduše prilično loše kvalitete, procurilo je ovih dana na društvene mreže. Na njima vidimo da je Rafale dobio rep s prepoznatljivim hrvatskim kvadratićima i grbom te štit, viteza i duge oznake HRZ-a.

Shema boja i raspored tih simbola identični su onima koje se trenutačno koriste na Migovima 21. Fotografije je objavilo nekoliko računa koji na društvenim mrežama prate tematiku vojne avijacije.

MiG-21 📷 MORH/ T. Brandt
MiG-21 MORH/ T. Brandt

Podsjetimo, Hrvatska je kupila ukupno 12 Dassault Rafalea F3-R, od čega 10 jednosjeda i 2 trenažna dvosjeda. Inicijalna cijena bila je 999 milijuna eura, ali ona je u međuvremenu nešto i narasla. Hrvatska će zrakoplove otplaćivati "na rate", a prvi primjerci, njih 8, trebali bi nam biti isporučeni sljedeće godine. Početkom 2025. godine u Hrvatsku će stići i preostala 4 zrakoplova.