Službena odluka: Hrvatska kupuje Dassault Rafale F3-R za 999 milijuna eura, na rate

Na današnjoj sjednici Vlade potvrđena je odluka kako će modernizacija Hrvatskog ratnog zrakoplovstva biti provedena nabavkom 12 polovnih višenamjenskih borbenih aviona Rafale F3-R

Sandro Vrbanus petak, 28. svibnja 2021. u 13:14

Danas se u Hrvatskoj obilježava Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske. Ujedno se obilježava i 30. obljetnica osnutka HV-a, odnosno dana kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK “Zagreb” u Kranjčevićevoj ulici. Ova obljetnica bit će obilježena ponovnim svečanim postrojavanjem pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na istom nogometnom stadionu. Osim toga, cijeli je tjedan HV imao razna događanja, vježbe i svečanosti.

MiG-21 HRZ-a polako će u mirovinu...
MiG-21 HRZ-a polako će u mirovinu...

Stižu nam Rafali

Ovaj dan bit će zapamćen i kao dan kada je napokon, nakon višegodišnjeg procesa odlučivanja, po prvi puta od samostalnosti Hrvatska odlučila obnoviti svoju flotu višenamjenskih borbenih aviona. Na današnjoj sjednici Vlade i službeno je objavljeno – Hrvatska će kupiti 12 polovnih francuskih višenamjenskih borbenih aviona Rafale F-3R. Riječ je o 10 jednosjeda i 2 dvosjeda.

Međuresorno povjerenstvo MORH-a temeljito je revidiralo pristigle četiri ponude. Na temelju njihove studije Vlada je donijela današnju odluku. Rafale je jedini od ponuđenih imao mogućnost nadzvučnog superkrstarenja, najveću nosivost i najmanji radarski odraz. Francuska ponuda u visini od 999 milijuna eura bila je i najpovoljnija, te pruža najbolju obročnu otplatu od svih razmatranih ponuda.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je kako će novim višenamjenskim borbenim avionom Hrvatska očuvati sposobnosti i osnažiti HRZ na razinu kakvu nikada nismo imali. Pogotovo je to bitno jer MiG-ovima operativni vijek ističe 2024. godine. Bit će ovo i najveća investicija u Oružane snage od osamostaljenja, i osigurat će uvećanu borbenu moć HV-a za razdoblje od idućih 30 do 40 godina.

Obročne isplate iz hrvatskog proračuna prema francuskoj započet će početkom sljedeće godine, a s dolaskom prvih aviona, početkom 2024. godine, HRZ će već imati obučene pilote spremne za letenje na njima. Otplata bi trebala završiti do kraja 2025. godine. Premijer je potvrdio i kako će u narednim godinama biti potrebna ulaganja i u zračne baze kako bi novi avioni mogli biti smješteni u njima. Primarna je ideja da Rafali budu stacionirani u Zagrebu.

Odluka Vlade RH u skladu je s informacijom koja je prošloga tjedna, nakon sjednice Vijeća za obranu, neslužbeno dospjela u javnost.

Naše analize ovog aviona možete pročitati u nastavku:

Dassault Rafale – tehnički detalji

Rafale F3-R – lovac za idućih 50 godina?