Prvi puta u povijesti borbeni avion u zraku preuzeo gorivo iz drona

Mornarica SAD-a izvjestila je o novom koraku u smjeru sve veće integracije bespilotnih letjelica u svoje zračne operacije. Prvi puta ikada jedan je dron u letu pretočio gorivo borbenom avionu

Sandro Vrbanus srijeda, 9. lipnja 2021. u 06:00

Boeingov autonomni zračni tanker, dron MQ-25 Stingray, bespilotna je letjelica namijenjena dostavi goriva u borbene avione te im tako produživati područje djelovanja bez potrebe da slijeću po gorivo. Prvi let ove namjenske letjelice obavljen je krajem prošle godine, a sada se Mornarica SAD-a pohvalila i povijesnim postignućem – prvi puta ikada jedan je dron u letu pretočio gorivo jednom borbenom mlažnjaku.

Dogodilo se to 4. lipnja, kada su i borbeni avion F/A-18 Super Hornet i pokusni dron MQ-25 poletjeli iz zračne baze MidAmerica u saveznoj državi Illinois. F/A-18 se u letu pridružio zračnom tankeru u potrebnu formaciju, pilot je analizirao turbulencije i sve potrebne parametre, te se spojio na Boeingovu letjelicu i iz nje uspješno preuzeo gorivo.

Testiranja se nastavljaju

Ovo postignuće velik je korak naprijed ka sve većoj planiranoj integraciji bespilotnih sustava, pa tako i letećih cisterni, u flote američke Mornarice. "Prvo uspješno nadopunjavanje goriva iz MQ-25 u F/A-18 značajan je trenutak za Mornaricu koji pokazuje konkretan napredak prema iskorištavanju svih mogućnosti MQ-25 u našoj floti", poručeno je iz Mornarice.

S javnošću su podijelili i video zapis ovog povijesnog događaja:

Tijekom ovog testa prikupljeni su važni podaci vezani uz turbulencije, zračne interakcije, kontrole i navođenja zrakoplova i drona prilikom tankiranja goriva. Timovi će ih sada analizirati i odrediti je li potrebno načiniti kakve promjene u softveru, a testiranje drona nastavit će se i u narednim mjesecima u letu, na tlu i na nosačima aviona.

Finalna verzija MQ-25A Stingraya bit će prvi u svijetu bespilotni zrakoplov-tanker s mogućnošću nadopunjavanja goriva u zraku, i kao takav jedan je od temelja zračne flote spremne za izazove 21. stoljeća, kažu iz Mornarice. Osim F/A-18 Super Horneta, s Boeingovim sustavom zračnog nadopunjavanja goriva kompatibilni su i zrakoplovi tipa Boeing EA-18G Growler te Lockheed Martinov F-35C.

Prvo zračno tankiranje iz drona
Prvo zračno tankiranje iz drona