Rijetka prilika za civile - možete si kupiti borbeni mlažnjak McDonnell F-4 po vrlo povoljnoj cijeni

Imate li oko 21 milijun kuna i neutaženu strast za višenamjenskim borbenim zrakoplovima, imamo odličnu vijest. U Kaliforniji možete nabaviti vlastiti primjerak koji će uz malo truda i poletjeti

Sandro Vrbanus srijeda, 11. studenog 2020. u 21:04

U procesu nabave novih borbenih aviona koji provodi Vlada RH baš smo danas doznali najnoviju informaciju – završio je, naime, proces validacije i započeo proces evaluacije pristiglih ponuda. Ministarstvo obrane zaprimilo je četiri ponude, a proces donošenja odluke o kupovini nekog od ponuđenih zrakoplova započet će početkom sljedeće godine.

U slučaju da ste odveć nestrpljivi i ne možete dočekati da Hrvatska nabavi nove borbene avione, a imate 3,25 milijuna dolara (20,8 milijuna kuna) pri ruci – evo prilike za vas! Na američkom specijaliziranom oglasniku Platinum Fighters prodaje se McDonnell F4H-1F Phantom II iz 1959. godine.

Kao nov, malo prešao, drugi vlasnik

Jedini je ovo, stoji u oglasu, model ovog zrakoplova u privatnom vlasništvu i sposoban za let. Restauriran je nedavno, obnova je načinjena na 80-85% dijelova, a nakon nje avion nije letio. Ukupno je u životnom vijeku, od dana proizvodnje, odradio tek 461 sat naleta. Drugim riječima – kao nov!

Ovaj primjerak višenamjenskog borbenog aviona isporučen je Mornarici SAD-a 1959. godine. Bila je riječ o predprodukcijskom modelu korištenom za pokazne vježbe na temelju kojih je kasnije i Ratno zrakoplovstvo SAD-a od McDonnela naručilo F-4 za svoje potrebe. Poznato je da je ovaj model korišten i u slavljima i drugim svečanim prigodama, a u jednom testiranju naoružanja oštetila ga je bila raketa Sidewinder. Zadnji puta je letio 1964. godine kada je umirovljen.

Sadašnji vlasnik restaurirao ga je posljednjih desetak godina u specijaliziranom servisu Aircraft Restoration Services u Kaliforniji. Obnovljeni su cijela konstrukcija, elektroinstalacije, rezervoari, hidraulika, pneumatika, stajni trap, dok avionika i motori tek čekaju restauraciju.

Prodavatelj ističe i livreju s oznakama Mornarice te u detalje opisuje dijelove koji su zamijenjeni, nadograđeni i koji dolaze s avionom. Naglašava i da su nakon obnove svi resursi postavljeni na nula sati naleta. Zrakoplov se prodaje po sistemu viđeno-kupljeno, takav kakav jest i na mjestu gdje se nalazi.