Venus Aerospace Stargazer: zrakoplov za 10 Macha

Američki startup kojem ne nedostaje ambicije i novca planira razviti raketoplan kojim će se na bilo koje mjesto na Zemlji moći doletjeti unutar jednog sata

Sandro Vrbanus subota, 18. lipnja 2022. u 17:53

Dostava tereta i ljudi unutar jednog sata bilo gdje na Zemlji mogla bi se obavljati raketama, kao što je to zamislio Elon Musk za svoj SpaceX, ali i – nadzvučnim zrakoplovima, tj. raketoplanima, kakve sanjaju u američkom startupu Venus Aerospace. Oni su za svoju ideju već prikupili 20 milijuna dolara investicija i, navodno, započeli s razvojem letjelice koja bi bila u stanju te snove ostvariti.

Era hipersoničnog leta

Venus Aerospace planira svoj zrakoplov učiniti takvim da on može poletjeti i sletjeti koristeći postojeću infrastrukturu, tj. postojeće piste u cijelom svijetu. To znači da za njega ne bi trebalo graditi lansirne rampe i drugu infrastrukturu. Njihovi stručnjaci sada su predstavili prvu viziju te letjelice, nazvanu Stargazer.

Osim prve animacije futurističkog zrakoplova, otkrivene su neke njegove planirane karakteristike. Stargazer bi tako trebao biti u stanju letjeti brzinama višima od 8, pa čak i do 10 Macha. Kako bi to bilo moguće, nužno je da se izdigne daleko iznad gustih slojeva Zemljine atmosfere – pa će mu planirani plafon leta biti oko čak 52 kilometra (170 tisuća stopa).

Uz Muskove rakete, ovakvi bi zrakoplovi donijeli veliku revoluciju u interkontinentalni transport, vojnu industriju i logistiku, pa njegovi stvaratelji smatraju da će uskoro započeti nova era, ona hipersonične avijacije koja će biti sveprisutna. "Mogućnost da doletite bilo gdje na svijetu unutar jednog sata mijenja sve", kaže Sarah Duggleby, CEO i suosnivačica Venus Aerospacea.

Osim revolucionarne brzine i visine leta, ovaj će hipersonični raketoplan biti zasnovan i na ideji raketnog motora nove generacije, takvoga koji ne ispušta stakleničke plinove. Za sada ne otkrivaju svoj vremenski plan za izradu ovakvih letjelica, ali najavljuju da će tijekom sljedeće godine započeti s pokusnim nadzvučnim letovima umanjenog bespilotnog modela Stargazera. Zrakoplov pune veličine trebao bi biti dug oko 45 metara, s rasponom krila od 30 metara, težiti oko 68 tona i nositi 12 putnika.