Virgin Galactic otkrio planove za putnički zrakoplov tri puta brži od zvuka

Kompanija kojoj su primarna preokupacija svemirski turistički letovi radi i na hipersoničnom komercijalnom zračnom prijevozu putnika

Sandro Vrbanus srijeda, 5. kolovoza 2020. u 06:30

Virgin Galactic, kompanija koja će uskoro pokrenuti dugo očekivani projekt svemirskog turizma, potpisala je memorandum razumijevanja s proizvođačem motora Rolls-Roycem, a kojim je dogovoreno da će s njima surađivati na razvoju novih hipersoničnih putničkih zrakoplova. Ovaj projekt nedavno se spominjao u kontekstu suradnje s NASA-om, a sada je dobio još jednog bitnog partnera. Rolly Royce u ovom segmentu ima iskustva jer su proizvodili i mlazne motore za Concorde, također nadzvučni putnički zrakoplov.

Brz, siguran i "zelen"

Osim ovog dogovora o suradnji, Virgin Galactic je javnosti prikazao i prvi grubi dizajn svojeg nadzvučnog putničkog zrakoplova koji bi trebao ponovno svijetu donijeti mogućnost vrlo brzog putničkog transporta. Plan je da zrakoplov izgleda vidljivog na objavljenim slikama, ili neke njegove kasnije iteracije, postiže brzine od oko 3 Macha. Pri tome mora biti siguran, pouzdan, isplativ, ali i ekološki održiv.

NASA-ini stručnjaci također su potvrdili da ovaj koncept ima mogućnost postati "novi Concorde", odnosno da može odgovoriti na najveće zahtjeve koje pred njega postavljaju suradnici na projektu. Zrakoplov će imati delta krila, kapacitet za 9 do 19 putnika, a plafon leta trebao bi mu biti viši od 60.000 stopa (18.300 metara). Unutrašnjost će mu biti prilagodljiva potrebama kupaca i putnika, a pogoniti bi ga trebali Rolls-Royceovi motori na ekološki održivo gorivo – na čemu se unutar Virgin grupe također već radi.